StoryEditor

Tužiteljstvo BiH formiralo predmet ´Dodik´

Piše D  /  15.05.2019., 04:05h

"Nakon zaprimanja prijave, formiran je predmet i bit će izvršene provjere“, izjavili su iz Tužiteljstva BiH.

Član Predsjedništva BiH Željko Komšić, kako je i najavio, podnio je Tužiteljstvu BiH 14. svibnja kaznenu prijavu protiv predsjedatelja Predsjedništva BiH Milorada Dodika .

Komšić je kaznenu prijavu podnio zbog izjava Dodika u nedjelju na obilježavanju godišnjice Trećeg pješadijskog (RS) puka Oružanih snaga BiH, koji baštini tradiciju bivše vojske RS.

Dodik je tada ustvrdio da je bila greška odluka o ukidanju Vojske Republike Srpske, a pod pritiskom međunarodnog faktora formiranje Oružanih snaga BiH. Također je zatražio od komande tog puka da na sljedećem obilježavanju više od polovine stroja bude obučeno u uniforme bivše Vojske RS-a, "jer je to njihov dan".

Komšić je ranije izjavio da je postupak Dodika direktan udar na stabilnost Bosne i Hercegovine, kao i stabilnost cijele regije. Dodao je da pripadnici Oružanih snaga BiH mogu nositi samo uniforme koje su zakonom propisane.

Iz Upravnog odbora Vijeća za provedbu mira u BiH (PIC) danas je također priopćeno - bez potpisa Ruske Federacije - da PIC "nedvosmisleno potvrđuje da Oružane snage BiH predstavljaju ključni element stabilnosti, kohezije i sigurnosti Bosne i Hercegovine te da PIC podržava ulogu koju one imaju, kako u Bosni i Hercegovini tako i u nekolicini međunarodnih mirovnih misija." Predsjedništvo BiH je, podsjećaju iz PIC-a, vrhovni zapovjednik Oružanih snaga BiH i svi članovi Predsjedništva BiH imaju zakonsku obvezu osigurati fukcioniranje Oružanih snaga BiH - što je isključiva nadležnost države – te ih ni na koji način ne mogu dovoditi u pitanje.

Dnevnik.ba

18. travanj 2024 10:59