StoryEditor
počelo suđenje

Tužiteljstvo BiH: Cikotić oštetio državni proračun za 9,7 milijuna maraka

Piše desk  /  16.02.2022., 16:21h
Na prvom ročištu pred Sudom BiH u predmetu koji se vodi protiv ministra sigurnosti BiH Selme Cikotića, a kojim ga tereti za zloporabu položaja i štetu za državni proračun, pročitana je optužnica protiv ministra te su iznesene uvodne riječi Tužiteljstva BiH, koje je već ranije najavilo saslušanje većeg broja svjedoka i stručnih vještaka, kao i prilaganje više stotina stranica materijalnih dokaza, piše Večernji list BiH.

Razdoblje

Cikotića Tužiteljstvo BiH tereti da je u razdoblju od 2009. do 2011. zlorabilo službeni položaj državnog ministra obrane tako što je na nezakonit način pogodovao kupcu, na štetu ministarstva kojim je rukovodio, prilikom plana izvoza i prodaje viškova zastarjelog oružja, streljiva i vojne opreme.

Tužitelj Mladen Furtula rekao je, piše Dnevni avaz, da će svjedoci pojasniti kako se sve odvijalo po šablonu "prodajemo deset olovaka loše kvalitete s malo mastila po sustavu viđeno-kupljeno, nema reklamacije, a onda kupac dođe nakon nekog vremena i kaže, malo je mastila u olovkama, dajte nam deset računala umjesto njih, po istoj cijeni, i mi kažemo, može." U optužnici se navodi da je optuženi Selmo Cikotić u razdoblju od 30. 10. 2009. do 12. 7. 2011. godine, u svojstvu ministra obrane Bosne i Hercegovine, po prethodnom dogovoru s u međuvremenu preminulim pomoćnikom ministra obrane BiH T. R. i drugim njima poznatim osobama, iskorištavajući službeni položaj, donio i potpisao dvije odluke o odobravanju isporuke/zamjene robe, četiri rješenja o isporuci streljiva te zaključio četiri aneksa na četiri osnovna ugovora o prodaji neperspektivnog naoružanja i streljiva zaključenih tijekom 2003. i 2004. godine između ranije entitetskih ovlaštenih tijela i poduzeća SCOUT d. o. o. Zagreb.

Optuženi je zaključujući predmetne anekse i donoseći odluke i rješenja smanjivao velike količine naoružanja i streljiva koje je kupcu bilo teže prodati na tržištu istodobno uvećavajući određene količine naoružanja i streljiva koje je kupcu bilo lakše prodati na tržištu, navedeno je u optužnici Tužiteljstva BiH.

Ročište

Dalje se navodi da je optuženi tako udovoljavao upućenim zahtjevima poduzeća SCOUT d. o. o. Zagreb bez da je prethodno izvršio odgovarajuće provjere u Ministarstvu obrane o osnovanosti takvih zahtjeva postupajući tako isključivo u interesu kupca.

Time je omogućio stjecanje imovinske koristi drugome u ukupnom novčanom iznosu od najmanje 4,111.725,67 KM i prouzrokovao štetu proračunu BiH u iznosu od najmanje 9,709.468,04 KM, navedeno je u optužnici Tužiteljstva BiH.

Sud Bosne i Hercegovine potvrdio je 7. prosinca 2021. godine optužnicu u predmetu "Selmo Cikotić" koja optuženog Selmu Cikotića tereti da je počinio kazneno djelo zloporabe položaja ili ovlasti iz člana 220. stav 3. Kaznenog zakona BiH (KZ BiH).

Na ročištu za izjašnjenje o krivnji u predmetu optuženi Selmo Cikotić se 21. siječnja 2022. izjasnio da nije kriv za kazneno djelo zloporabe položaja ili ovlasti.

Dnevnik.ba

14. travanj 2024 21:00