StoryEditor

Tužitelji kažu da trpe velike političke pritiske, obrana tvrdi da nema dokaza o zlouporabama

Piše D  /  31.05.2020., 11:05h

Ročište je završeno u 3 sata rano jutros, a počelo je sinoć u 20 sati.

Tužitelj Mirza Hukeljić kazao je da su proveli opsežnu istragu u proteklih 25 dana.

Naveo je da su osumnjičeni, koristeći izvanrednu situaciju zbog pandemije koronavirusa, pripremali plan kako bi pribavili novac za nabavu respiratora.

- Oni su plan razradili podjelom uloga na način da bi Novalić iskoristio položaj premijera te svoj službeno-politički utjecaj kako bi se sredstva stavila na raspolaganje Federalnoj upravi civilne zaštite, odnosno kako bi se sklopio ugovor s firmom ‘Srebrena malina‘ - rekao je Hukeljić.

Tužitelji su kazali da je Hodžić prikrio da njegova firma nema uvjete za prometovanje medicinskim sredstvima i opremom.

U nekoliko navrata su istaknuli da su ometani u istrazi, kao i da su pod velikim političkim pritiscima u ovom predmetu.

- Hodžić se javio na osobni e-mail premijera Novalića 29. ožujka u kojem govori o dva respiratora. Njegova ponuda je proslijeđena Zavodu za javno zdravstvo, ali ta ponuda odnosi se samo na jedan respirator. Stručne analize o tom respiratoru vršile su se u Uredu premijera FBiH. Premijer je razgovarao s nekim dekanom koji mu je rekao da jedan od respiratora nije adekvatan te ponuda Fikreta Hodžića nije u potpunosti otišla do organa vlasti. Sve druge ponude proslijeđene su elektronskom poštom Zavodu za javno zdravstvo - rekao je Pašić, prenosi avaz.ba.

Ispričao je da su Hodžić i Novalić dva dana prije zaključenja ugovora razgovarali telefonom.

- Najmanje je bilo bitno koji će respiratori biti nabavljeni, već samo da ih nabavi Fikret Hodžić - rekao je Pašić.

Prema navodima Tužiteljstva BiH, potom je Hodžić u novom e-mailu Novaliću dao analizu respiratora. Rekao mu je da služe za manje bolnice, da su slabiji, ali da će poslužiti za tretman pacijenata. Novalić je u svom iskazu potvrdio da je razgovarao s Hodžićem.

Ponuda Fikreta Hodžića navodno je uručena direktno na ruke Solaku.

Tužitelji su istaknuli da je Novalić znao i prije zaključenja ugovora koje će respiratore nabaviti te da je sa Solakom sinkronizirano djelovao.

- Solak i Hodžić u svojim obranama kažu da je tehničkom greškom ponuda Hodžića došla do premijera te da je tehničkom greškom Novalić pisao Kini - rekao je Pašić.

Za "tehničku grešku" koja se odnosi na zamjenu ugovora i ponude, odnosno izmjenu tipa respiratora u ponudi, iz Tužiteljstva BiH su kazali da se zamjene nisu radile bez znanja Novalića.

Na ročištu se govorilo i o razgovorima iz Viber grupa, a najviše o onima između Novalića i njegovih suradnika.

Hodžić je pisao Novaliću da se "treba što prije dobiti dozvola za nabavu respiratora" nakon čega je premijer pozvao na ubrzanje postupka.

Novalić je negirao navode tužitelja da je bilo brisanja viber poruka.

Odvjetnica Novalića Vasvija Vidović navela je da je njen klijent nezakonito zadržan u prostorijama SIPA-e te da je Tužiteljstvo u petak trebalo predložiti pritvor, jer su ga tužitelji u ovoj policijskoj agenciji saslušavali, a ne istražitelji.

Dodala je da nema nijednog dokaza da je Novalić zlouporabio položaj te da kod tužiteljstva ne postoji jasan činjenični opis tko je i kako primio dar, odnosno novac.

- Tužiteljstvo nije utvrdilo što to povezuje s pranjem novca, koji je to iznos koji su osumnjičeni mogli podijeliti. Iz navoda Tužiteljstva mora biti jasno da je osoba djelovala izvan svojih službenih dužnosti. Mora biti utemeljena tvrdnja o protupravnoj imovinskoj koristi. Premijer nije učinio baš ništa osim onoga što je Vlada FBiH morala učiniti u periodu izvanrednog stanja. Tužiteljstvo konstruira ideje o kriminalnoj svijesti Novalića i zamagljuje nedostatak činjenica. Tužiteljstvo nije ništa postiglo u financijskoj istrazi o pranju novca, a hoće privoditi ljude. Nemamo mi ovdje posla s kriminalcem, već s časnim čovjekom koji je na zahtjev međunarodne zajednice došao u Vladu FBiH kao najuspješniji izvoznik u BiH - kazala je Vidović.

Dodala je da bi određivanje pritvora premijeru Novaliću moglo ugroziti rad Vlade FBiH.

Solakov odvjetnik Kadrija Kolić istaknuo je da u ovom predmetu uopće nema elemenata kaznenog djela.

- Ovi respiratori se mogu koristiti. Vlada je prilikom nabave radila u dobroj i najboljoj namjeri. Potpuno je bilo opravdano ovakvo djelovanje Vlade FBiH. Sve radnje koje je poduzimao Solak su bile slijedom odluka FUCZ-a - rekao je Kolić.

Kazao je i da Tužiteljstvo BiH krši Konvenciju o ljudskim pravima jer u sudskom spisu ne postoje dokazi koji bi opravdali određivanje pritvora.

Hodžićeva odvjetnica Mirna Delalić rekla je da Tužiteljstvo BiH nema nikakvih dokaza o udruživanju osumnjičenih radi ostvarivanja imovinske koristi.

- Moj klijent nije poznavao nikoga od ovih osoba da bi on mogao postati pripadnik neke grupe. On je svoje ponude slao i drugim organima i drugim zemljama, ne samo Vladi FBiH. Nema nijednog dokaza da je Fikret Hodžić bio dio nekog plana i podjele uloga radi ostvarivanja imovinske koristi. Točno se zna gdje su sva sredstva preusmjerena, kakav je bio tok sredstava i postoje dokazi za to - kazala je Delalić.

Odvjetnici su bili izričiti da nije bilo nikakvog udruživanje i nikakve grupe, odnosno tala.

Evo za što se terete Novalić, Solak i Hodžić

- Fadil Novalić; udruživanje zbog činjenja kaznenih djela:

- Zlouporaba položaja ili ovlasti

- Primanje nagrade za trgovinu utjecajem ili drugog oblika koristi

- Pranje novca

- Fahrudin Solak; udruživanje zbog činjenja kaznenih djela:

- Zlouporaba položaja ili ovlasti

- Primanje nagrade za trgovinu utjecajem ili drugog oblika koristi

- Pranje novca

- Krivotvorenje službene isprave

- Fikret Hodžić; udruživanje zbog činjenja kaznenih djela:

- Zlouporaba položaja ili ovlasti

- Primanje nagrade za trgovinu utjecajem ili drugog oblika koristi

- Pranje novca

- Krivotvorenje ili uništenje poslovnih ili trgovačkih knjiga ili dokumenata

Dnevnik.ba

21. travanj 2024 13:53