StoryEditor

Tužitelj Božo Mihajlović osuđen na pet godina zatvora

Piše D  /  09.06.2020., 12:06h

Sud Bosne i Hercegovine u prvostupanjskoj presudi je osudio Božu Mihajlovića, državnog tužitelja, po deset točaka optužnice na pet godina zatvora za nesavjestan rad u službi jer je propustio vršiti nadzor nad radom i postupanjem svoje daktilografkinje.

‘‘Mihajlović je bio svjestan da uslijed propuštanja nadzora nad radom i postupanja [daktilografkinje] može biti otuđen privremeno oduzeti novac iz više predmeta Tužiteljstva Bosne i Hercegovine, koji je i otuđen‘‘, kazala je sutkinja Amela Huskić.

Optuženi je, piše BIRN, dužan nadoknaditi štetu koja je nastupila po BiH u iznosu od 225.000 maraka kao i troškove sudskog postupka o čijoj će se visini odlučiti kasnije. Na ovu presudu postoji mogućnost žalbe.

Mihajlovića je optužnica teretila da je nesavjesno postupio u vršenju službene dužnosti tužitelja i to propuštanjem nadzora nad radom svoje daktilografkinje, koja je od polovine studenog 2006. radila u Tužiteljstvu BiH.

Predmet u kojem je osumnjičena daktilografkinja prebačen je u Kantonalno tužiteljstvo Sarajevo. Optužnica protiv Mihajlovića je potvrđena 2. srpnja 2018. godine, a četiri mjeseca kasnije on je odbio da se izjasni o krivici, nakon čega je Sud konstatirao da krivnju negira.

Mihajlović je ranije podnio ostavku na mjesto šefa Odjela za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju Tužiteljstva BiH. Nakon dokaznog postupka, Tužiteljstvo je zatražilo da Mihajlović bude proglašen krivim za nesavjestan rad u službi, dok je Obrana zatražila oslobađanje ili odbijanje optužnice.

Optužba je saslušala više od 40 svjedoka, među kojima su tužitelji Oleg Čavka, Dubravko Čampara te Dijana Kajmaković i Mirza Hukeljić, kao i vještaka ekonomske struke. Prvobitno su završne riječi trebale biti u ožujku, ali zbog pandemije koronavirusa su se održale krajem svibnja ove godine.

Dnevnik.ba

26. travanj 2024 12:24