StoryEditor
UHIĆENA MREŽA MOSSADOVIH AGENATA

Tursko-izraelski špijunski rat vodi se i u Hrvatskoj; Mossadovi agenti sastanke održavali u Zagrebu

Piše desk  /  28.10.2021., 07:21h
Turski mediji javljaju jako je Turska uhitila 15 operativaca izraelske obavještajne službe Mossad.

Osumnjičeni su da navodno prikupljali informacije za Izrael o palestinskim i sirijskim državljanima u Turskoj. Prema turskom tisku oko 200 agenata Nacionalne obavještajne agencije (MIT) razbilo je pet izraelskih špijunskih ćelija u Turskoj, a aktivnosti Mossadovih agenata odvijale su se i u drugim zemljama, uključivši i Hrvatsku, piše direktno.hr.

Navodni glavni operativac akcije je A.Z. Mossadov časnik s boravištem u Njemačkoj, koji se koristio sa šest različitih pseudonima, dok su ostali agenti, svi arapskog porijekla, primili stotine tisuća dolara uglavnom za informacije o Palestincima u Turskoj, kao i podršci Turske Palestincima koji rade protiv Izraela. Kako piše izraelski The Jerusalem Post, predmet Mossadove operativne obrade bila su i turska sveučilišta, osobito palestinski i sirijski studenti za koje su pretpostavljali da bi mogli ubuduće raditi u vojnoj industriji.

Kako piše turski Daily Sabah, jedan od uključenih u operaciju koji u Turskoj vodi tvrtku koja pomaže stranim studentima doći na studij na turska sveučilišta opisao je proces regrutacije za izraelsku obavještajnu službu, proces obuke u Švicarskoj te načine skrivanja i prenošenja dokumenata (Protonmail) te kodirane komunikacije putem WhatsAppa (SafeUM). Priznao je da je tijekom tri godine od Izraela primio oko 10.000 američkih dolara, a isplaćivali su ga putem Western Uniona i Moneygrama, službi za brzi prijenos novca u inozemstvo ili u gotovini u Istanbulu.

Spominje se i agent R.A.A.(46), koji je tijekom boravka u Zagrebu 27. i 28. lipnja od agenta izraelskog Mossada u Veleposlanstvu navodno primio u dva navrata ukupno 2200 američkih dolara.

Neke od špijuna Izrael je plaćao Bitcoinima i zlatnim nakitom.

image

Uhićeni obavještajci

SCREENSHOT -

Dnevnik.ba

20. travanj 2024 09:43