Article_Top_970x250

Turski vojnici ginu u Libiji – Erdogan: „To su naši heroji“

krvavi sukobi

Turski vojnici ginu u Libiji – Erdogan: „To su naši heroji“

velj 24, 2020
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Turska vojska umrla je u Libiji, izjavio je turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan.

Najmanje 16 turskih vojnika i više od 100 plaćenika iz Sirije ubijeno je u bitkama u libijskoj prijestolnici tripoliju, javljaju mediji pozivajući se na izvore iz Libijske nacionalne armije (LNA) generala Kalife Haftara.

Vijest o tome je prenio kanal Sky News Arabia. Gubitak turskih trupa u Libiji potvrđen je ranije u nedjelju, ali Ankara nije navela broj poginulih.

Turska vojska umrla je u Libiji, izjavio je turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan.

Erdogan je rekao da je “palo nekoliko heroja”. Istodobno, “gubici u redovima Haftara”, prema njegovim riječima, dosegli su “gotovo 100 plaćenika”, javlja turska agencija Anadoli, prenosi Logično.com.

Prema turskom predsjedniku, politika njegove zemlje u Libiji je u skladu je s nacionalnim interesima Turske.

Na službenom Twitter računu LNA je objavljena fotografija turskog predsjednika Erdogana uz poruku: „Ovaj je ludi čovjek uvukao svoju zemlju u toliko ratova i sukoba bez jasne vizije ekonomskih i povijesnih posljedica, čineći njegovu zemlju daleko najomraženijom državom u regiji. Što se Libije tiče, ona će biti još jedno groblje za okupatore.“

U subotu je potvrđeno da su u artiljerijskom napadu LNA na luku u Tripoliju poginula dva turska časnika i sirijski tumač.

„LNA je pogodila brod koji je planirao istovariti teret oružja u luku Tripoli 18. veljače. Ubijeni su pukovnik Okan Altinay i pukovnik Sinan Caferler“, navodi LNA, što su gubici koje je potvrdila i Ankara.

General Haftar je ranije izjavio da su takozvana Vlada nacionalnog sporazuma u Tripoliju i Ankara iskoristili primirje za prebacivanje plaćenika iz Sirije. On je izrazio spremnost da zaustavi borbu ako će se iz Libije povući sirijski plaćenici i zaustaviti dotok oružja iz Turske.

Dnevnik.ba

Tagovi: