StoryEditor

Turski sud osudio novinara zbog navodnog terorizma i neprijateljske propagande

Piše D  /  16.07.2020., 04:07h

Turski sud osudio je danas u odsutnosti novinara Deniza Yucela na dvije godine i devet mjeseci zatvora nakon što ga je proglasio krivim za terorističku propagandu, prenijela je turska državna agencija Anadolija.

Yucel ima dvojno njemačko-tursko državljanstvo, a sudski postupak protiv njega zategnuo je odnose između Berlina i Ankare, prenosi Hina.

On je optužbe odbacio i otputovao u Berlin pošto je u veljači 2018. pušten iz pritvora u kojemu je proveo godinu dana bez ikakve optužnice.

Naknadno je optužen za širenje propagande i potporu Fetullahu Gulenu, turskom kleriku koji živi u SAD-u i kojega Ankara optužuje da je organizirao neuspjeli vojni udar 2016. godine.

Tursko je pravosuđe Yucela optuživalo i za potporu Radničkoj partiji Kurdistana (PKK) čije je djelovanje u Turskoj zabranjeno.

Yucelovo uhićenje izazvalo je napetosti između Turske i Njemačke, a ubrzo nakon toga Berlin je zabranio turskim ministrima nastupe na skupovima turskih iseljenika u Njemačkoj.

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan opisivao je Yucela kao "terorističkog agenta", dok je Ankara krivila Njemačku za navodnu potporu Gulenovoj mreži.

Dnevnik.ba

19. travanj 2024 17:02