StoryEditor
spašavanje lire

Turska za tjedan dana izgubila 4,8 milijardi dolara deviznih pričuva

Piše desk  /  22.05.2022., 08:48h

Turska je imala najveći gubitak u pričuvama stranih valuta od početka ove godine. Za samo jedan tjedan izgubila je 4,8 milijardi dolara. To se smatra velikim troškom pokušaja da se očuva vrijednost domaće valute.

Iz središnje banke ove države je priopćeno da se gubitak dogodio u sedam dana do 13. svibnja. Ukupne turske pričuve, što se odnosi i na pričuve u zlatu, najniže su u posljednjih deset mjeseci te iznose 61,2 milijarde dolara.

Cristian Maggio iz londonske financijske kompanije TD Securities je ovaj gubitak nazvao šokantnim te mu je to pokazatelj da su ekonomske mjere ove države neuspješne.

Usprkos tome što državne banke povremeno interveniraju na deviznim tržištima, lira ima najnižu vrijednost u odnosu na dolar. Samo od početka godine izgubila je 16 posto vrijednosti u odnosu na vrijednost američke valute.

Državne banke nisu komentirale svoje intervencije, ali je bivši guverner centralne banke 2020. izjavio da su intervencije u skladu sa zakonom.

Američki poslovni portal Bloomberg piše da smanjenje pričuva predstavlja ključni izvor ranjivosti za tursku ekonomiju. Predsjednik ove zemlje Recep Tayyip Erdogan je istaknuo da je 2019. i 2020. potrošeno 165 milijardi dolara kako bi se stabilizirala domaća valuta.

Prema procjeni Bloomberga, ova mjera se znatno izjalovila te je centralna banka u konačnici bila primorana povisiti kamatne stope.

Dnevnik.ba

03. svibanj 2024 18:34