StoryEditor

Turska više neće biti ista, bez obzira na rezultat izbora

Piše D  /  23.06.2018., 08:06h

Uoči vanrednih predsjedničkih i parlamentarnih izbora, koji se održavaju sutra, u Turskoj je počela predizborna tišina. Glavni kandidat je Recep Tayyip Erdogan. Opozicija nade polaže u kandidata „Republikanske narodne stranke“ – Muharrema Incea.

Više od 56 milijuna turskih birača ima pravo glasa na prijevremenim izborima. Ključno pitanje je hoće li Erdogan pobijediti u prvom krugu, ili morati ići u drugi krug 8 srpnja, piše N1.

"Svaki glas kojeg dobije Narodna alijansa će biti posljednji udarac starom sustavu koji je u Turskoj proizvodio vojne udare i krize. Bit će to glas za bolju budućnost", poručio je turski predsjednik.

Izborna kampanja Erdogana i njegove stranke zasniva se na politici kontinuiteta. Opozicija svoju kampanju bazira na žestokoj kritici aktualne vlasti.

"Moj prvi zadatak će biti da ukinem izvanredno stanje u roku od 48 sati. Moramo reformirati sudstvo jer želimo da bude nezavisno. Središnja banka i njen guverner će također biti nezavisni. Investitorima ćemo olakšati put i vlada će biti mnogo transparentnija", istakao je Muharrem Ince.

Uz Erdogana i Incea kao relevantan kandidat se nametnula i liderka nedavno formirane Dobre stranke Meral Aksener.

"Mislila sam da ne znaju što rade, ali sada vidim da ovo nije rezultat neznanja. Vladajući namjerno osiromašuju naš narod", zaključila je Aksener.

Kandidati su još i Dogu Perincek, Selahattin Demirtas i Temel Karamollaoglu. Turska će nakon ovih izbora postati zemlja sa predsjedničkim sustavom u kojem će šef države istovremeno biti i premijer. Iako se vjeruje da će ova promjena ubrzati donošenje odluka, problemi bi mogli nastati ukoliko predsjednik i parlament ne budu zastupali istu politiku.

"Ako prokurdska demokratska stranka osvoji 10 posto glasova to će otežati put vladajućoj stranci da stvori većinu u parlamentu. U tom slučaju, politička moć će biti ravnomjernije raspoređena, što će otvoriti put ka transparentnijoj državnoj politici", ocijenio je politički analitičar Tank Edam.

Bez obzira na to kakav će biti konačni rezultat izbora analitičari zaključuju da Turska više neće biti ista.

"Koristit ćemo naše demokratsko pravo, glasat ćemo i na taj način izabrati vladu koja će upravljati Turskom u narednih pet godina. Birat ćemo zastupnike u turskom parlamentu, i tako ćemo kroz jednu demokratsku zrelost, na miran i siguran način obaviti izbore", kazao je turski premijer Binali Yildirim.

Nedjeljnim predsjedničkim izborima bit će okončana faza parlamentarnog sustava vlasti koji je uspostavljen nakon što je Ataturk preuzeo vlast 1923. godine.

Dnevnik.ba

16. travanj 2024 20:25