Article_Top_970x250

Turska upozorila svoje državljane da ne putuju u SAD

opasnost od uhićenja

Turska upozorila svoje državljane da ne putuju u SAD

sij 12, 2018
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Turski državljani koji putuju u SAD mogu biti predmetom samovoljnog uhićenja zasnovanog na nepouzdanim izvorima – priopćeno je.

Turska je upozorila svoje državljane da ne putuju u Sjedinjene Američke Države, navodeći da se mogu suočiti s neopravdanim uhićenjima, zbog čega trebaju biti oprezni, prenosi Reuters.

Stav turskog ministarstva vanjskih poslova je objavljen nakon što je američki State department objavio slično upozorenje američkim državljanima navodeći da se u Turskoj mogu suočiti s „neopravdanim uhićenjima zbog terorizma“.

Odnosi dvije zemlje, obje članice NATO i koalicije u borbi protiv terorističke organizacije ISIL su pogoršani nakon što je u SAD uhićen i osuđen turski bankar i to zbog navodne pomoći Iranu da zaobiđe međunarodne sankcije. Ankara smatra da je to politički motiviran proces, prenosi Fena.

- Turski državljani koji putuju u SAD mogu biti predmetom samovoljnog uhićenja zasnovanog na nepouzdanim izvorima – priopćeno je.

Turski premijer Binali Yildirim je rekao kako američko upozorenje da „Turska nije sigurna zemlja“ ne koristi odnosima dvije zemlje.

Dnevnik.ba

Tagovi:

Article_Bottom_970x250