StoryEditor
niz islamofobnih događaja

Turska upozorila građane na moguće diskriminatorne napade u Europi i SAD-u

Piše hina  /  29.01.2023., 13:32h

Turska je upozorila svoje građane na moguće diskriminatorne napade u Europi i SAD-u uslijed niza islamofobnih događaja i nakon što su Švedska, Norveška i Danska svojim građanima izdale upozorenje da izbjegavaju veća okupljanja u Turskoj.

Građani koji žive ili putuju u Europi ili SAD-u trebali bi biti oprezni i izbjegavati područja s velikim demonstracijama, objavilo je tursko ministarstvo vanjskih poslova u subotu navečer.

Nedavna islamofobna i rasistička djela protiv Turske, koja su počinile skupine povezane s terorističkim organizacijama, pokazala su "opasnu razinu vjerske netolerancije i mržnje u Europi", stoji u priopćenju. Upozorenja su izdana nedugo nakon što su ministarstva vanjskih poslova Švedske, Norveške i Danske upozorila svoje građane da izbjegavaju veća okupljanja u Turskoj uslijed nedavnih tenzija.

Desničarski protesti

Napetosti između Turske i nekih europskih država, uključujući Švedsku koja želi postati članica NATO saveza, nedavno su narasle zbog prosvjeda koje Ankara smatra islamofobnim ili protuturskim. Krajnje desni dansko-švedski političar Rasmus Paludan je nedavno zapalio Kuran ispred džamije u Stockholmu zaprijetivši da će to činiti svakog tjedna dok Švedska ne bude mogla postati članica NATO saveza.

Slični postupci diljem Europe u proteklih nekoliko tjedana izazvali su bijes u Turskoj. Lutka turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana obješena je za noge u Stockholmu, a stranice Kurana poderane su u Nizozemskoj.

Erdogan je odgovorio da Švedska ne treba očekivati tursku podršku za njeno pridruživanje savezu. Švedska i Finska podnijele su u svibnju prošle godine zahtjev za prijem u NATO. S njihovim ulaskom slaže se 29 zemalja članica, ali ih koči Turska.

Dnevnik.ba

21. svibanj 2024 16:24