StoryEditor

Turska uporno odugovlači s puštanjem Švedske u NATO, sad ima novi izgovor

Piše hina  /  23.11.2023., 10:43h

Turska je obavijestila NATO da ratifikacija Švedske za članstvo neće biti završena na vrijeme kako bi se omogućila ceremonija pristupanja te zemlje na sastanku ministara vanjskih poslova Saveza sljedeći tjedan, rekla su dva izvora upoznata s tim pitanjem.

Prošli tjedan vanjskopolitički odbor turskog parlamenta odgodio je glasanje o kandidaturi Švedske za članstvo u NATO-u kako bi se održali daljnji razgovori o toj temi. Odbor će vjerojatno nastaviti raspravu o tom pitanju u utorak ili srijedu, rekao je jedan od izvora.

Šveđani i Finci zatražili članstvo zbog ruskog napada na Ukrajinu

Ministri vanjskih poslova NATO-a sastat će se u Bruxellesu upravo na te dane, 28. i 29. studenoga, a neki u zapadnom obrambenom bloku nadali su se da će taj skup obilježiti pristupanje Švedske. I Švedska i Finska zatražile su ulazak u NATO u svibnju prošle godine nakon ruske invazije na Ukrajinu.

Turski predsjednik Tayyip Erdogan u to je vrijeme iznio primjedbe na oba zahtjeva zbog toga što, kako je rekao, sjeverne zemlje štite one koje Turska smatra teroristima, kao i zbog embarga tih zemalja na oružje. Turska je podržala kandidaturu Finske u travnju, ali je pustila Švedsku da čeka.

Što želi Turska?

Turska je zahtijevala da Švedska poduzme više koraka kako bi obuzdala lokalne članove Kurdistanske radničke stranke (PKK), koju Europska unija i Sjedinjene Države smatraju terorističkom skupinom.

Kao odgovor, Stockholm je predstavio nacrt zakona protiv terorizma kojim se članstvo u terorističkoj organizaciji proglašava nezakonitim, a također je ukinuo ograničenja na izvoz oružja Turskoj. Kažu da su ispunili svoj dio ugovora potpisanog prošle godine.

Za ratifikaciju, prijedlog zakona treba odobriti parlamentarni odbor za vanjske poslove prije nego što se proslijedi na glasanje parlamentu, što bi moglo uslijediti danima ili tjednima kasnije. Erdogan bi to zatim potpisao kao zakon kojim bi se zaključio proces, čije trajanje frustrira saveznike Ankare i stavlja na kušnju njezine zapadne veze.

Mađarska također nije ratificirala članstvo Švedske, ali Turska se smatra glavnom preprekom njezinu pristupanju.

Dnevnik.ba

24. veljača 2024 13:11