StoryEditor
velika akcija

Turska uhitila više od 300 osoba povezanih s ISIL-om

Piše fena  /  22.12.2023., 16:01h

Turske vlasti uhitile su 304 osobe za koje se sumnja da su povezane s militantnom grupom Islamska država u operacijama u 32 provincije, izjavio je u petak ministar unutarnjih poslova Ali Yerlikaya.

Većina osumnjičenih privedena je u tri najveća turska grada Ankari, Istanbulu i Izmiru, objavio je Yerlikaya na platformi za poruke X. On je rekao da je operacija "Operacija Heroji-34" izvedena istovremeno širom zemlje.

"Nećemo dozvoliti da bilo koji terorist otvori oči, zbog mira i jedinstva našeg naroda. Nastavit ćemo našu borbu uz intenzivne napore naših snaga sigurnosti", rekao je on, dijeleći snimke operacija na kojima se vidi kako policija ulazi u stanove i zgrade i uvlačenje osumnjičenih u vozila.

Islamska država je kontrolirala jednu trećinu Iraka i Sirije na svom vrhuncu 2014. godine. Iako je potučena, nastavlja s napadima pobunjenika.

Izvela je brojne napade širom Turske, uključujući i noćni klub u Istanbulu 1. siječnja 2017. godine, u kojem je ubijeno 39 osoba.

Vlasti su pojačale operacije protiv Islamske države i kurdskih militanata posljednjih tjedana, nakon što su kurdski militanti detonirali bombu u blizini vladinih zgrada u Ankari 1. listopada. Turska redovno provodi operacije kod kuće i u sjevernom Iraku protiv Kurdistanske radničke partije (PKK), koju smatra terorističkom organizacijom.

Dnevnik.ba

29. travanj 2024 12:44