StoryEditor

Turska: Smijenjeni gradonačelnici Kurdi, policija palicama i vodenim topovima na prosvjednike

Piše D  /  20.08.2019., 06:08h

Ankara je u ponedjeljak smijenila gradonačelnike koji dolaze iz prokurdske Narodne demokratske stranke (HDP) i na te funkcije postavile državne dužnosnike. Pritvorila je više od 400 ljudi zbog sumnje u povezanost s militantima, što je potez koji su oštro kritizirale oporbene stranke.

U Diyarbakiru, najvećem gradu u regiji, policija je u više navrata koristila vodene topove protiv malih skupina prosvjednika.

Interventna policija udarala je prosvjednike palicama dok su bježali, prenosi Hina.

Prosvjednici su se okupili u blizini gradske vijećnice, koja je bila zaštićena metalnim pregradama, nakon što je tamošnji državni službenik u ponedjeljak preuzeo dužnost od izabranog gradonačelnika.

"Danas svjedočite režimu pritiska i progona", rekao je čelnik HDP-a Sezai Temelli novinarima u Diyarbakiru.

"Nastavit ćemo se suprotstavljati jer je otpor naše zakonsko pravo", dodao je.

Ministarstvo unutarnjih poslova kaže kako su svrgnuti gradonačelnici HDP-a u tri velika grada, Diyarbakiru, Mardinu i Vanu, optuženi za razne zločine, uključujući članstvo u terorističkoj organizaciji i širenje propagande terorističke skupine.

Predsjednik Tayyip Erdogan bio je upozorio uoči lokalnih izbora u ožujku da bi neki izabrani političari mogli biti smijenjeni ako se ustanovi da imaju veze s Radničkom strankom Kurdistana (PKK).

Erdogan često optužuje HDP za veze s PKK, koju Turska, Europska unija i Sjedinjene Države smatraju terorističkom skupinom. HDP odbacuje bilo kakve veze s PKK.

Dnevnik.ba

19. travanj 2024 23:12