StoryEditor
izbori u turskoj

Turska se priprema za drugi krug glasanja nakon izborne drame

Piše fena  /  15.05.2023., 07:57h

Turska se u ponedjeljak priprema za drugi krug izbora po prvi put nakon što je dramatična noć pokazala da predsjednik Recep Tayyip Erdogan vodi ispred svog sekularnog rivala, ali nije uspio osigurati pobjedu u prvom krugu.

Erdogan je zvučao trijumfalno kada je izašao pred masu pristalica nešto poslije ponoći kako bi proglasio da je spreman da predvodi zemlju još pet godina.

Skoro potpuni rezultati najvažnijih izbora u Turskoj u njenom postotomanskom periodu pokazali su da Erdogan - na vlasti od 2003. godine i neporažen na više od deset nacionalnih glasanja - nije dostigao potreban prag od 50 posto.

- Svim srcem vjerujem da ćemo nastaviti da služimo svom narodu u narednih pet godina - izjavio je 69-godišnji čelnik uz veliko klicanje mase.

Također je kazao da su njegova islamistička vladajuća stranka i njeni ultranacionalistički saveznici, osvojila jasnu većinu u parlamentu.

Podaci državne novinske agencije Anadolija pokazuju da je Erdogan dobio 49,4 posto glasova.

Opozicijski čelnik Kemal Kilicdaroglu zaostaje s 45, posto - što je razočaravajući rezultat nakon što su kasne predizborne ankete pokazivale da je on u vodstvu, prenosi AFP.

Dnevnik.ba

05. prosinac 2023 16:09