StoryEditor

Turska Rusima predala 18 zarobljenih vojnika sirijske vlade

Piše D  /  01.11.2019., 08:11h

Turska je u četvrtak navečer ruskom vojnom izaslanstvu predala 18 vojnika sirijske vlade koji su ovoga tjedna zarobljeni u sirijskom pograničnom gradu Ras al-Ainu, priopćio je Sirijski opservatorij za ljudska prava. 

Sirijski opservatorij za ljudska prava sa sjedištem u Londonu je objavio da su vojnici predani na graničnom prijelazu al-Darbasiyah. Po Opservatoriju vojnike su zarobili od Turske podržane pobunjeničke skupine i bili su zlostavljani.

Opservatorij je objavio snimku zarobljenih vojnika kako sjede u dostavnom vozilu vezanih očiju dok im netko naređuje da laju kao psi. "Prema njima se postupalo protivno svim zakonima o ljudskim pravima", rekao je čelnik te organizacije Rami Abdel Rahman.

Turski ministar obrane Hulusi Akar ranije u četvrtak je rekao da Turska planira predati vojnike. Akara je rekao da su dvojica vojnika bili ranjeni te da su liječeni u bolnici. O prebacivanju vojnika vođeni su razgovori s Rusijom, glavnim podržavataljem sirijske vlade, po priopćenju turskog ministarstva.

Ranije u četvrtak deset je osoba ubijeno a 30 ranjeno u eksploziji automobila bombe na tržnici u gradu Afrinu na sjeveru Sirije, koji nadziru od Truske podržani pobunjenici, objavio je Opservatorij.

Većinski kurdsku enklavu Afrin zauzela je turska vojska i njeni saveznici među sirijskim pobunjenicima tijekom ofenzive prošle godine. Pobunjenici su za slične bombaške napade posljednjih mjeseci optuživali miliciju sirijskih Kurda YPG, prenosi Hina.

Dnevnik.ba

19. travanj 2024 01:18