StoryEditor

Turska pred sankcijama poziva EU da razmišlja "strateški i razumno"

Piše D  /  08.12.2020., 06:12h

Turska želi bolje odnose s EU na osnovi punopravnog članstva, rekao je u utorak turski šef diplomacije, dodajući da se njihovi međusobni problemi mogu riješiti samo ako Unija na samitu ovaj tjedan i poslije bude razmišljala "strateški i razumno".

Europski ministri vanjskih poslova u ponedjeljak su zaključili da Turska nije pomogla da se riješi spor s Grčkom i Ciprom u vezi iskorištavanja rezervi prirodnoga plina u istočnom Sredozemnom moru, a odluku o mogućim sankcijama ostavili su za sastanak na vrhu europskih čelnika u četvrtak, prenosi Hina.

Govoreći na zajedničkoj novinskoj konferenciji s mađarskim premijerom Peterom Szijjartom u Ankari, Mevlut Cavusoglu je kazao da je Grčka nastavila s „provokacijama" u regiji unatoč turskim naporima da se rješenje pronađe diplomatskim putem te poručio da Ankara očekuje da će Europska unija biti pošten i objektivan posrednik u sporu.

Cavusoglu je kazao da Ankara želi ući u Europsku uniju kao punopravna članica i ocijenio da su europske optužbe da Ankara raspiruje napetosti pogrešne. 

"Oni u ovome moraju biti pošteni i iskreni. Ako budu također razmišljali strateški i razumno, ne samo na samitu nego uvijek, i ako stvorimo pozitivno ozračje, možemo poboljšati naše odnose", kazao je. "Naše probleme možemo riješiti samo dijalogom i diplomacijom".

"Želimo poboljšati naše odnose s EU. Ne govorimo to jer dolazi samit ili zato što su sankcije i druga pitanja na dnevnom redu"; kazao je. "Uvijek smo željeli poboljšati naše odnose na osnovi punopravnog članstva", naglasio je. 

Turska, članica NATO-a i kandidat za članstvo u EU, spori se s Grčkom i Ciprom oko raspona epikontinentalnog pojasa u istočnom Sredozemnom moru i prava na iskorištavanje nalazišta prirodnoga plina u tom području.

Napetosti su eskalirale u kolovozu kada je Turska poslala svoj istraživački brod Oruc Reis u vode na koje pravo polaže Grčka. 

Povukavši brod pred samit EU u listopadu, Ankara ga je nedugo potom vratila u sporne vode, nezadovoljna ishodom samita. Prošli tjedan ponovno ga je povukla, što su EU i NATO pozdravili. 

Predsjednik Europskog vijeća Charles Michel upozorio je Tursku da se ne igra "mačke i miša" povlačenjem brodova pred samite EU-a.

Europski parlament zatražio je da se Turskoj uvedu sankcije.

Inicijativu da se na samitu EU ovaj tjedan Turskoj uvedu sankcije predvodi Francuska.

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan poručio je u ponedjeljak da Turska "neće popustiti pred prijetnjama i ucjenama", ali i ponovno pozvao na dijalog.

Dnevnik.ba

19. travanj 2024 19:56