StoryEditor

Turska prebacuje radikalne plaćenike iz Tunisa na libijske bojišnice

Piše D  /  13.07.2020., 01:07h

Tako saudijski mediji navode da su „tuniški ekstremisti prevezeni libijskim i turskim zrakoplovima iz sirijskog Idliba u Istanbul, a potom u Misratu (libijski grad, oko 190 km istočno od Tripolija, koji je pod nadzorom radikalnih islamističkih snaga povezanih s organizacijom „Muslimanska braća“).

Ankara je taj lučki grad na Sredozemnom moru pretvorila u vojni logistički centar, kroz koji se na libijske frontove prebacuju borci, naoružanje i vojna oprema.

Ova najnovija turska prebacivanja plaćenika povezuju se s planiranim napadom vladinih snaga na lučki grad Sirt, istočno od Misrate, kao i na stotinjak kilometra južno od njega smještenu veliku zrakoplovnu bazu Al-Joufra, koji su pod nadzorom Haftarove LNA, prenosi Geopolitika.news.

Podsjećamo: službeni je Kairo upozorio kako bi zauzimanje Sirta od strane vladinih postrojbi iz Tripolija i proturskih snaga predstavljalo „crvenu crtu“ nakon koje može uslijediti otvorena intervencija egipatske vojske u tu, njemu susjednu sjeverno-afričku zemlju. Sve to dodatno pojačava napetosti u već ionako vrlo složenim egipatsko-turskim odnosima, ali i u čitavoj regiji pa i znatno šire.

Dnevnik.ba

18. travanj 2024 13:10