StoryEditor

Turska poslala novo oružje sirijskim pobunjenicima, čeka se reakcija Rusije

Piše D  /  26.05.2019., 08:05h

Preko noći, turski vojni konvoj stigao je u bazu u sjevernoj Hami u blizini Jabala al Zawiya, gdje se nalaze pobunjenici, koje su ruski i sirijski zrakoplovi tjednima tukli.

Rusija podupire veliki zračni i kopneni napad sirijske vojske koja nastoji osvojiti posljednji dio teritorija na sjeverozapadu zemlje na kojem se nalaze pobunjenici.

Sirijski predsjednik Bashar al-Assad pokrenuo je napad prošlog mjeseca, rekavši da su pobunjenici prekršili postojeći prekid vatre, izazvavši egzodus civila bombardiranjem Idliba i susjednih područja. To je bila najveća eskalacija od prošlog ljeta između Assada i njegovih neprijatelja u pokrajini Idlib i pojasom teritorija oko njega.

Ankara je pojačala zalihe oružja nakon što je nije uvjerila Rusiju da zastavi eskalaciju rata i time spriječi veliki priljev izbjeglica u Tursku, rekla su dvojica visokih oporbenih čelnika.

Zapadni obavještajni izvor priopćio je kako je Washington dao "zeleno svjetlo" glavnim pobunjenicima koji podupiru Tursku da koriste rakete TOW, koje su se do sada nalazile u skladištima.

Washington, koji je kritizirao najnoviju rusku kampanju i pozvao na prekid vatre, također je izjavio kako vidi znakove da je Assad u posljednjoj ofanzivi iskoristio otrovni plin i upozorio da će odgovoriti "brzo i prikladno" ako se to dokaže, prenosi Hina.

Dnevnik.ba

14. travanj 2024 19:52