Article_Top_970x250

Turska počela vojnu operaciju protiv kurdskih pobunjenika u Iraku

krenuli novi napadi

Turska počela vojnu operaciju protiv kurdskih pobunjenika u Iraku

lip 17, 2020
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Foto: Tanjug

Turska je u srijedu počela novu vojnu operaciju protiv kurdskih pobunjenika na sjeveru Iraka, objavilo je ministarstvo obrane nakon niza zračnih udara.

Udari su izvedeni na položaje Kurdske radničke stranke (PKK) i drugih terorističkih skupina, navodi ministarstvo ne imenujući ih.

Državna mreža TRT izvijestila je da su stotine vojnika ušle na sjever Iraka iz mjesta Uludere u turskoj pograničnoj pokrajini Sirnak.

Topništvo je tuklo više od 150 ciljeva, javlja novinska agencija Anadolu.

Riječ je o drugoj operaciji zadnjih dana na sjeveru Iraka pošto su u ponedjeljak mete bile u području planina Qandil blizu granice s Iranom.

Službeni Bagdad osudio je napade kao kršenje iračkog suvereniteta i međunarodnog prava.

Turska često u Iraku napada položaje PKK-a  koji ima glavni stožer u planinskom lancu Qandil.

Tursko ministarstvo obrane opravdalo je novu operaciju kao "legitimno pravo na samoobranu" od PKK-a i drugih terorističlih skupina za koje kaže da napadaju turske položaje i baze.

Turska, Sjedinjene Države i Europska unija smatraju PKK terorističkom organizacijom.

Najmanje je 40.000 ljudi poginulo u tri desetljeća dugom sukobu između PKK-a i Turske. Nakon propasti mirovnog procesa 2015. okončan je dvogodišnji prekid vatre i turska vlada rekla je da više neće pregovarati s PKK.

Od tada Turska redovito tuče položaje PKK-a u pretežito Kurdima naseljenom području na jugoistoku Turske kao i njihove položaje na sjeveru Iraka, prenosi Hina.

Dnevnik.ba