StoryEditor

Turska osudila odluku Macrona da proglasi dan sjećanja na genocid nad Armenima

Piše D  /  06.02.2019., 03:02h

Ovo pitanje je predmetom sporenja koji redovno izaziva nesuglasice između Turske i država članica Europske unije, podsjeća Reuters.

- Osuđujemo i odbacujemo pokušaje gospodina Macrona, koji se suočava s političkim problemima u vlastitoj zemlji, da se izvuče iz takve situacije pretvaranjem istorijskih dešavanja u politički materijal - navodi u izjavi za javnost glasnogovornik turskog predsjednika Ibrahim Kalin, prenosi britanska agencija.

Turska prihvaća činjenicu da su brojni Armeni koji su živjeli u Otomanskom carstvu ubijeni u sukobima s otomanskim snagama tijekom Prvog svjetskog rata, ali osporava brojke i negira da su ubojstva sistematski izvođena i da predstavljaju genocid, prenosi FENA.

Francuski predsjednik Emmanuel Macron je proglasio 24. travanj Nacionalnim danom sjećanja na genocid nad Armenima i tako ispunio obećanje koje je dao tijekom predizborne kampanje 2017., da će unijeti u kalendar dan sjećanja na taj događaj, što je gesta koju su Armeni u Francuskoj nestrpljivo očekivali.

Francuski je predsjednik svoju odluku objavio na godišnjoj večeri Koordinacije vijeća armenskih organizacija u Francuskoj.

- Francuska je prije svega zemlja koja zna pogledati povijesti u oči, koja je osudila među prvima ubojiti progon armenskog naroda - rekao je Macron.

Francuska je 2001. godine službeno priznala genocid nad Armenima.

Dnevnik.ba

24. travanj 2024 07:59