StoryEditor
vraćen u SAD

Turska oslobodila čovjeka kojeg traži Haiti zbog umiješanosti u ubojstvo predsjednika Moisea

Piše fena  /  06.08.2022., 13:33h

Čovjek kojeg traži Haiti zbog navodne umiješanosti u ubojstvo predsjednika Jovenela Moisea oslobođen je iz turskog repatrijacijskog centra i vratio se u Sjedinjene Države, priopćio je jedan od njegovih odvjetnika u subotu.

Moise, 53-godišnji bivši poslovni čovjek koji je preuzeo dužnost 2017. godine,  ubijen je u srpnju 2021. u svojoj privatnoj rezidenciji. Njegova supruga je ranjena u napadu.

Poslovni čovjek Samir Handal, Haićanin sa sjedištem u Miamiju i američki trgovac nekretninama, uhićen je po Interpolovoj crvenoj potjernici dok je prelazio preko Turske na putu iz Sjedinjenih Država prema Jordanu u studenom prošle godine.

Njegovi odvjetnici priopćili su da je crvena potjernica kasnije ukinuta na njihov zahtjev dok čekaju konačno razmatranje slučaja, a turski sud odbio je zahtjev Haitija za njegovim izručenjem 4. srpnja, navodeći da on treba biti oslobođen.

Odvjetnik Mahmut Barlas izjavio je Reutersu da je Handal oslobođen 3. kolovoza i da je doputovao u Sjedinjene Države narednog dana.

Handal je kazao da je samo iznajmljivao sobu Emmanuelu Sanonu, osumnjičenom organizatoru ubojstva, i da nije znao za bilo kakve planove ubojstva Moisea.

Handalovi odvjetnici tvrde da on ne bi trebao biti izručen jer bi bio podvrgnut teškom radu u Haitiju. Također su naglasili političku neizvjesnost u zemlji.

Dnevnik.ba

18. travanj 2024 19:15