Article_Top_970x250

Turska oslobodila američkog NASA-inog znanstvenika

nakon više od dvije godine

Turska oslobodila američkog NASA-inog znanstvenika

svibnja 29, 2019
dnevnik.ba
dnevnik.ba

FOTO: Pixsell

Turska je u srijedu oslobodila Serkana Golgea, znanstvenika NASA-e koji ima dvojno američko i tursko državljanstvo, zbog čijeg su se dvogodišnjeg zatočenja pogoršali odnosi između dviju zemalja.

"Pozdravljamo vijest o današnjem puštanju Serkana Golgea iz zatvora", rekla je glasnogovornica američkog State Departmenta, Morgan Ortagusnovinarima.

"I dalje ćemo pratiti njegov slučaj", dodala je i pozvala Tursku da pusti znanstvenika da se što prije vrati kući.Serkan Goelge je zatočen u srpnju 2016. tijekom posjeta domovini, kada je predsjednik Recep Tayip Erdogan zatvarao navodne pobornike klerika Fethulaha Gulena, optuženog da stoji iza pokušaja državnog udara tog mjeseca.

Golge je bio u veljači 2018. osuđen na 7 godina zatvora zbog pripadnosti gulenističkim mrežama, bez obzira na prosvjede Sjedinjenih Država.

Turski sud je u listopadu oslobodio jednog drugog Amerikanca, pastora Andrewa Brusnona, čije su zatvaranje i zatim kućni pritvor u Turskoj izazvali tešku krizu između Ankare i Washingtona

Dnevnik.ba

Article_Bottom_970x250