StoryEditor

Turska optužila Austriju za islamofobiju i rasizam

Piše D  /  08.06.2018., 07:06h

Ideološki stav austrijske vlade je protivan normama međunarodnog prava, politikama društvene kohezije, pravima nacionalnih manjina i temeljnim principima suživota", navodi se u priopćenju Ministarstva vanjskih poslova Turske u kojem je izraženo duboko žaljenje zbog takve odluke austrijskih vlasti, prenosi Anadolija.

Podsjetimo, riječ je o odluci austrijskih vlasti o zatvaranju najmanje sedam džamija u toj zemlji, među kojima i jedne džamije turske zajednice, te protjerivanju imama iz ove zemlje koji se financiraju iz inozemstva.

Zatvaranje sedam džamija i protjerivanje imama iz te zemlje na osnovu jeftinih izgovora rezultat je islamofobične, rasističke, diskriminatorske i populističke retorike u toj zemlji", navodi se u priopćenju Ministarstva vanjskih poslova Turske.

Dodaje se i kako premijer Austrije Sebastian Kurz, kao i drugi austrijski političari, umjesto da se bore protiv rasizma, islamofobije, ksenofobije i porasta ekstremne desnice, oni, kako se navodi, pokušavaju u takvim uvjetima ostvariti politički interes.

U priopćenju se napominje kako je potrebno usprotiviti se svakom obliku islamofobije i rasizma.

Dnevnik.ba

25. travanj 2024 11:54