StoryEditor
"ekonomski rat za neovisnost"

Turska lira potonula na povijesno dno, a Erdogan najavljuje da će "uz Božju pomoć izaći iz začaranog kruga"

Piše desk  /  25.11.2021., 08:08h
Predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan osvrnuo se na aktualnu ekonomsku situaciju u Turskoj i pad lire te je najavio kako će se Turska izvući iz problema

Turski lider je poručio kako stroga politika kamatnih stopa neće smanjiti inflaciju te je naglasio kako će Turska pobijediti u svom "ekonomskom ratu za neovisnost".

"Odbijam politike koje će dodatno 'stegnuti' našu zemlju, oslabiti je, osuditi naše ljude na nezaposlenost, glad i siromaštvo", rekao je Erdogan.

Naglasio je kako je turska vlada opredijeljena uraditi prave stvari za državu što podrazumijeva ekonomsku politiku usmjerenu na investicije, proizvodnju, zapošljavanje i izvoz umjesto "začaranog kruga visokih kamata i niskih tečajeva".

"Vidimo igre koje mnogi igraju, a tiču se tečaja i kamate. Iz svake borbe u koju smo ulazili izašli smo časno zauzevši čvrst stav. Uz Božju pomoć i podršku našeg naroda, pobjedom ćemo izaći iz ovog ekonomskog rata za neovisnost", poručio je turski predsjednik.

Turski predsjednik je također izjavio kako poskupljenja pojedinih roba ne utječu na investicije, proizvodnju i zapošljavanje.

"Naprotiv, konkurentnost deviznog tečaja dovodi do povećanja investicija, proizvodnje i zapošljavanja. Upravo takva situacija je u našoj zemlji", zaključio je Erdogan.

Turska lira u posljednjih nekoliko mjeseci bilježi pad u odnosu na dolar. U utorak je vrijednost lire bila najniža u povijesti te je jedan dolar iznosio skoro 12,5 lira čime je premašena tzv. "psihološka" granica od 11 lira.

Dnevnik.ba

01. prosinac 2021 05:13