StoryEditor

Turska lira oslabila pet posto, Trump ne odustaje od oslobađanja pastora

Piše D  /  17.08.2018., 10:08h

Vrijednost turske lire oslabila je u petak za pet posto, nakon što je turski sud odbacio žalbu Andrewa Brunsona i izazvao oštar odgovor Donalda Trumpa koji pritvaranje pastora neće mirno gledati.

Slučaj Andrewa Brunsona, evangeličkog misionara iz Sjeverne Karoline, koji živi u Turskoj dva desetljeća, postao je glavni uzrok napetosti između Washingtona i Ankare te je ubrzao valutnu krizu koja se osjetila i na globalnim financijskim tržištima, prenosi Hina.

Lira je ove godine izgubila gotovo 40 posto vrijednosti u odnosu na dolar, potičući prodaju valute ovoga rastućeg tržišta i vršeći pritisak na svjetske burze. Krizu je ubrzalo upozorenje investitora o utjecaju predsjednika Tayyipa Erdogana na monetarnu politiku.

Prodaja je također produbila brige o širem gospodarstvu, posebice o turskoj ovisnosti o uvozu energije i mogućem riziku kojeg za banke predstavlja dug u stranim valutama.

“Trebali su ga pustiti davno prije, a Turska se po mojem mišljenju ponijela jako, jako loše”, rekao je Trump o Brunsonu novinarima u Bijeloj kući.

“I dalje stvar nije okončana. Nećemo to mirno gledati. Ne mogu uzimati naše ljude”, dodao je.

Trump je slučaj komentirao nakon što je sud u Izmiru odbacio žalbu američkog pastora Andrewa Brunsona za puštanjem iz kućnog pritvora. Sud je kazao kako se dokazi i dalje prikupljaju te da pastor može pobjeći, prema kopiji sudske odluke koju je vidio Reuters.

Brunson, kojem se sudi zbog špijunaže i terorizma, pritvoren je u listopadu 2016. i uhićen u prosincu te godine nakon neuspjelog pokušaja državnog udara.

Brunson odbacuje optužbe. Trump, koji evangeličke kršćane drži svojim glavnim pristašama, intenzivno se angažirao u slučaju pastora.

Dnevnik.ba

19. travanj 2024 22:17