Article_Top_970x250

Turska lira jutros pala novih 11%

PANIKA U ISTANBULU

Turska lira jutros pala novih 11%

kol 13, 2018
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Ilustracija: AP

Turska lira danas je potonula novih 11% tijekom trgovanja u Aziji gdje su burze već otvorene; u nekim trenucima 1 dolar je vrijedio preko 7 lira.

Dok se u Turskoj monetarni sustav raspada, na zapadu je fokus strahova ustvari na Europi, čije su komercijalne banke emitirale znatnu količinu kredita turskoj ekonomiji posljednjih godina. Većina tih banaka zapravo dolazi iz južne Europe, koja se i sama percipira kao kreditno najranjiviji dio Starog kontinenta. Bankrot određenog broja turskih firmi mogao bi potresti neke od najvećih banaka u Italiji i Španjolskoj, piše Dnevnik Financije.

Zbog male šanse da se dogodi globalni domino efekt (koji bi morao ići preko Europe), burzovni indeksi glavnih azijskih burzi su se jutros korigirali za -1.5%, i može se očekivati da se sličan pad prenese i na europske burze odmah po njihovom današnjem otvaranju.

Što se tiče same Turske, interakcija između volatilnosti lire odnosno njenog pada, inflacije cijena i kreditnog rizika izmiče van kontrole režima u Istanbulu. Ovaj tjedan očekuje se da Erdoganov kabinet potegne konkretnije mjere od pozivanja građana Turske da ne paničare i ne bacaju lire mijenjajući u eure i dolare.

Naravno, teško je zamisliti da bi Erdogana itko poslušao, što se vidi i u današnjem novom padu koji je vjerojatno posljedica nastavka mijenjanja lira za eure i dolare, te dodatnog povlačenja stranog kapitala.

U ovom trenutku nije jasno bi li eventualno povećanje kamatnih stopa od strane turske centralne banke (čemu se Erdogan jako protivi, opravdavajući to teorijama zavjere tajanstvenih kamatnih lobija) značajnije pomoglo obuzdavanju lire, jer je u ovom trenutku na sceni panika, a ne regularna situacija polagane akumulacije inflacije.

Dnevnik.ba