Article_Top_970x250

Turska izručila BiH teroristu koji se borio za Islamsku državu

izručenje jahje vukovića

Turska izručila BiH teroristu koji se borio za Islamsku državu

lis 22, 2020
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Turska je u četvrtak Bosni i Hercegovini izručila državljanina te zemlje Jahju Vukovića koji je osumnjičen za pripadnost terorističkoj organizaciji Islamska država za koju je ratovao u Siriji i Iraku, potvrđeno je iz sjedništa Tužiteljstva BiH u Sarajevu.

Vuković (21) je predan policajcima u BiH u sarajevskoj zračnoj luci, prenosi Hina.

Lociran je i uhićen u Turskoj gdje se skrivao nakon poraza tzv. Islamske države 2019. godine za koju je borio otkako je 2014. godine ilegalno otputovao u Siriju.

Istragom je utvrđeno kako je on tamo postao pripadnikom organizacije Fronta al-Nusra i priključio se postrojbi pod nazivom "Hattab".

Tako je sudjelovao u napadima na civilno stanovništvo, ubijanjima, protupravnim zatočenjima i drugim terorističkim aktivnostima.

Tužiteljstvo BiH Vukovića sada tereti za kazneno djelo organiziranja terorističke skupine.

Mediji su ranije objavlii kako su u Siriji bila i dvojica Vukovićeve braće kao i njegova majka.

Prema podacima policijskih agencija u BiH najmanje 300 osoba iz te zemlje otišlo je u Siriju i Irak tijekom vladavine terorističke organizacije Islamska država.

Procjena je kako je njih najmanje 50 tamo poginulo a u koordinaciji s vlastima SAD-a dogovorena je repatrijacija onih koji su zarobljeni i smješteni u zatvore i logore pod nadzorom kurdskih snaga.

Dnevnik.ba