Article_Top_970x250

Turska i Rusija dogovorile primirje u Idlibu

nakon trodnevnih pregovora

Turska i Rusija dogovorile primirje u Idlibu

ožu 12, 2020
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Foto: Arhiva

Turski i ruski dužnosnici u većoj mjeri su dogovorili pojedinosti primirja u sirijskoj regiji Idlib, rekao je u četvrtak turski ministar obrane Hulusi Akar nakon trodnevnih pregovora između dviju zemalja.

Prošli tjedan Turska i Rusija, koje su poticale suprotstavljene strane u sirijskom sukobu, dogovorile su prekid vatre kako bi zaustavile eskalaciju sukoba u Idlibu koje je uzrokovalo raseljavanje gotovo milijuna ljudi te dvije zemlje dovelo blizu izravne konfrontacije.

Prema sporazumu, turske i ruske snage zajednički će patrolirati uzduž autoceste M4 koja povezuje istok i zapad Sirije te uspostaviti sigurnosni koridor s obje strane. Ruska delegacija došla je ovaj tjedan u Ankaru kako bi raspravila pojedinosti sporazuma.

"U velikoj mjeri smo postigli dogovor. U ovom trenutku napadi su prestali, primirje je na snazi,"Akar je rekao. "Zajedničko patroliranje počet će uzduž autoputa M4 15. svibnja. Naše kolege raspravljaju o detaljima", rekao je.

Predsjednik Recep Tayyip Erdogan rekao je u srijedu da se Turska neće libiti čak i od snažnije vojne akcije u Idlibu ako dogovor o primirju bude prekršen. Ministar Akar je također rekao u četvrtak da su sve turske snage ostale na svojim položajima u Idlibu.

Dvije zemlje podržavaju suprotstavljene strane u sirijskome devetogodišnjem ratu. Moskva podržava predsjednika Bašara al Asada, a Turska neke pobunjeničke skupine.

Nekoliko prijašnjih dogovora o dokončanju borbi u Idlibu je propalo.

Dogovor je cementirao osvajanja koja su na terenu ostvarile snage koje imaju podršku Rusije nad pobunjenicima koje podržava Turska. Taj dogovor s druge strane ograničava napredak Asadovih snaga i ublažava turske najveće strahove - priljev novih sirijskih migranata koji bi se priključili već postojećima u Turskoj, kojih je već 3,6 milijuna.

Dnevnik.ba