StoryEditor

Turska će dobiti 6 milijardi eura

Piše D  /  26.01.2020., 12:01h

U istom su razdoblju snage EGOS-a vratile 15.500 ilegalnih imigranata iz EU u države porijekla. Podaci su to iz netom objavljenog privremenog izvješća Frontexa i EGOS-a, o čijem se radu, kao i o ilegalnim migracijama te borbi protiv organiziranih mreža krijumčarenja, raspravljalo jučer na neformalnom sastanku ministara unutarnjih poslova država članica EU u Zagrebu kojim je predsjedao ministar unutarnjih poslova RH Davor Božinović.

Ministri su, među ostalim, razgovarali kako unaprijediti suradnju u sprečavanju organiziranih krijumčarskih mreža te analizirali trenutne događaje u Libiji i Turskoj i njihov mogući utjecaj na migrantski tok prema EU te korake nužne za daljnju operacionalizaciju EGOS-a. Je li Europa sposobna zaustaviti potencijalni novi val migranata?

“Siguran sam da je Europa dovoljno sposobna, a na nama je da bude dovoljno spremna. Ima potencijale, znanje i ljude, treba raditi na stvaranju jačeg konsenzusa zemalja članica i usmjeravanja prema stvarnim problemima. Svijet će biti sigurniji što Europa bude sigurnija”, kazao je ministar Božinović.

Povjerenica za unutarnje poslove, Šveđanka Ylva Johansson, istaknula je kako se EU mora bolje pripremiti, ali i biti aktivnija u iznalaženju rješenja u Libiji i Iranu.

“Moramo moći pružiti pomoć onima koji bježe, i to bliže mjestu odakle dolaze. Zato i imamo sporazum s Turskom. To je jedna od najvažnijih zadaća, zajednički djelovati s trećim zemljama”, istaknula je povjerenica.

Hrvatski ministar kazao je kako su već počeli obilaziti prijestolnice kako bi čuli razmišljanja vezano uz novi pakt o migracijama i azilu.

“U raspravama smo se usredotočili na konkretne mjere koje mogu poduzeti države članice, Europol, Frontex i ostale agencije EU u suradnji s trećim zemljama kako bi se prekinula široka pojava krijumčarenja ljudima. Usredotočili smo se na istočnosredozemnu rutu, naglasili važnost partnerstva s Turskom, kao i s državama jugoistočne Europe”, istaknuo je Božinović. Velika tema ministarskoga sastanka bilo je pitanje sigurnosti, a povjerenica je iznijela prioritete svog mandata.

Kao veliki problem apostrofirala je organizirani kriminal.

“Prema podacima Europola, postoji više od 5000 skupina organiziranog kriminala nad kojima se trenutno provode istrage u EU. Te skupine stvaraju najmanje 110 milijardi eura zarade, a samo se jedan posto te nezakonite zarade uspijeva oduzeti”, upozorila je i dodala kako se priprema i prijedlog o zamrzavanju i oduzimanju nezakonito stečenih sredstava.

“Droga ne utječe samo na društvo, već je izvor prihoda za organizirani kriminal. U Europu dolazi sve više droge i sve je jeftinija”, kazala je, pritom navodeći i druge prioritete i namjere, kao što je pojačanje napora u borbi protiv trgovanja vatrenim oružjem jer to je sredstvo kojim teroristi napadaju, trgovanje ljudima i digitalni kriminal.

A o problemu migranata razgovarali su i njemačka kancelarka i turski predsjednik jučer u Istanbulu. U Berlinu su, naime, ozbiljno shvatili Erdoğanove prijetnje da će pustiti veliki val migranata, veći od onoga koji je poplavio Europu 2015., prema zemljama EU ako Unija ne ispuni svoje obećanje.

Naime, turski predsjednik tvrdi da Europska unija nije uplatila polovinu sredstava koje je obećala Turskoj u okviru sporazuma o rješavanju pitanja sirijskih izbjeglica. EU se obvezao platiti tri milijarde eura na kraju 2016. i isto toliko na kraju 2018., a kako tvrdi Erdoğan, još nisu dobili ni prvi dio u cijelosti.

Kancelarka Angela Merkel kazala je jučer Erdoğanu da vjeruje da će Turska dobiti više od šest milijardi eura, kako je dogovoreno sporazumom s EU 2016. godine. Isto tako, obvezala se da će EU u Turskoj izgraditi prihvatilište za sirijske izbjeglice koji će bježati iz Idliba te će financirati njihov boravak u Turskoj.

Dnevnik.ba

20. travanj 2024 05:40