StoryEditor

Turska bi se mogla priključiti BRICS-u: "To je dobra alternativa Europskoj uniji"

Piše desk  /  04.06.2024., 14:49h

Skupina BRICS mogla bi poslužiti Turskoj kao "dobra alternativa" Europskoj uniji, izjavio je turski šef diplomacije Hakan Fidan, prenosi South China Morning Post. Napomenuo je da Turska, unatoč tome što je u carinskoj uniji s Bruxellesom, istražuje nove mogućnosti za suradnju s nekoliko partnera u različitim platformama kao što je BRICS.

"Svakako, voljeli bismo postati članica BRICS-a", istaknuo je. Fidan se jučer sastao s kineskim šefom sigurnosne službe Chen Wenqingom, a obje su strane pokazale spremnost za promicanje bilateralne sigurnosne suradnje, izvijestila je kineska državna novinska agencija Xinhua.

Sljedeći tjedan sastanak u Rusiji

Danas se susreo sa svojim kineskim kolegom Wang Yijem i potpredsjednikom Han Zhengom. U kineskom priopćenju stoji kako je Fidan rekao Hanu da se Turska pridržava načela jedne Kine i da "neće dopustiti aktivnosti koje podrivaju teritorijalni integritet Kine". 

U Nižnjem Novgorodu u Rusiji održat će se sastanak ministara vanjskih poslova članica BRICS-a, a pridružit će im se i Fidan. Sastanak se održava u sklopu priprema za listopadski summit u Kazanu, a očekuje se da će jedna od tema na dnevnom redu biti mogućnost pridruživanja Turske savezu. 

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan još prije šest godina na summitu BRICS-a u Johannesburgu objavio je namjeru svoje zemlje da se pridruži savezu, ali od tada je bilo malo napretka.

Turska skoro 20 godina pregovara s Bruxellesom

Fikan je jučer poručio kako neke velike zemlje Europske unije zbog "politika identiteta" nikad nisu dopustile Turskoj da postane punopravna članica europskog bloka. "Dakle, moramo tražiti alternative", naveo je. 

"Ne možemo zanemariti činjenicu da BRICS, kao važna platforma za suradnju, nekim drugim zemljama nudi dobru alternativu. Vidimo potencijal u BRICS-u", dodao je. Prije gotovo četiri desetljeća Turska je podnijela zahtjev za pridruživanje tadašnjoj Europskoj ekonomskoj zajednici, a 1999. službeno je priznata kao kandidat za punopravno članstvo u EU.

Pristupni pregovori započeli su 2005., ali su dugo bili u zastoju zbog niza pitanja - od ljudskih prava do vanjske politike.

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov izjavio je jučer da su vrata BRICS-a "otvorena za predstavnike najrazličitijih gospodarskih i političkih sustava te makroregija".

Dnevnik.ba

10. srpanj 2024 20:10