StoryEditor

Turska bi danas mogla odobriti Švedskoj pristup u NATO, samo je Mađarska protiv

Piše hina  /  23.01.2024., 11:50h

Turski parlament danas bi trebao potvrditi članstvo Švedske u NATO-u, čime će kao prepreka pristupanju nordijske zemlje savezu ostati još samo Mađarska.

Turski parlament, u kojem većinu drži stranka predsjednika Tayyipa Erdogana, glasat će o švedskom članstvu gotovo 20 mjeseci nakon što je Stockholm izrazio želju ulaska u NATO, napuštajući time svoju desetljeće dugu politiku neutralnosti poslije početka ruske invazije na Ukrajinu. 

Vlada će se sastati u 13 sati

Turski parlament sastat će se u 13 sati po lokalnom vremenu, a očekuje se da će pitanje Švedske biti među prvima na rasporedu. 

Kad parlament ratificira tu odluku Erdogan bi je trebao potpisati unutar nekoliko dana. Nakon toga će članstvu Švedske na putu ostati samo Mađarska. Njezin premijer Viktor Orban u utorak je objavio kako je pozvao švedskog premijera Ulfa Kristerssona u Budimpeštu kako bi pregovarali o tom pitanju. 

Mađarska tvrdi da ne postoji prijetnja sigurnosti Švedske koja "neopravdano optužuje" mađarske vlasti za narušavanje demokracije.

Mađari jedini protiv

Švedska "ne poduzima nikakve korake za jačanje povjerenja kako bi naš odnos postao odnos saveznika i prijatelja", rekao je prošli tjedan na brifingu Gergely Gulyas, šef ureda mađarskog premijera Viktora Orbana.

"Ovaj odnos trenutno je pravno jedan od savezničkih, ali se ne može smatrati prijateljskim, stoga moram zaključiti da za Švedsku danas uopće nije prioritet brzo pridruživanje NATO-u", dodao je tada.  Mađarski parlament, trenutno na zimskoj stanci, nastavit će s radom sredinom veljače.

Turska i Mađarska imaju bolje odnose s Rusijom nego s pojedinim članicama NATO saveza, piše Reuters. Iako je kritizirala rusku invaziju, Ankara se usprotivila i zapadnim sankcijama nad Rusijom. 

Odgađanje turske ratifikacije frustriralo je neke od zapadnih saveznika i omogućilo Turskoj da dobije neke ustupke. Ankara se usprotivila članstvu Finske i Švedske zbog navodnog utočišta koje dvije države pružaju skupinama koje Turska smatra terorističkima. Finska je u međuvremenu postala članica. 

Dnevnik.ba

02. svibanj 2024 12:46