StoryEditor
Brkić pisao Blinkenu:

‘‘Turković zloupotrebljava državne resurse i diplomatske kanale za promicanje jednostranog političkog stava svoje stranke‘‘

Piše fena  /  26.08.2022., 14:08h

Zamjenik ministra vanjskih poslova BiH Josip Brkić uputio je pismo američkom državnom tajniku Antony Blinkenu, u kojem se osvrće na pismo koje je šefu američke diplomacije 24. kolovoza poslala ministrica vanjskih poslova i zamjenica predsjedatelja Vijeća ministara BiH Bisera Turković, a vezano za reformu izbornog zakona u Bosni i Hercegovini.

U pismu Brkić izražava zahvalnost Sjedinjenim Američkim Državama i tajniku Blinkenu, za trajnu i kontinuiranu čvrstu potporu miru i stabilnosti u Bosni i Hercegovini te pozdravlja posvećenu i aktivnu ulogu SAD-a u posredovanju proteklih godina, zajedno s Europskom unijom, u pronalaženju unutarnjeg konsenzusa u BiH o reformi izbornog zakona. Brkić podsjeća da su prošle dvije godine od potpisivanja Mostarskog sporazuma između HDZ-a i SDA te tvrdi da nije postojala nikakva namjera SDA da provede dio Sporazuma koji se tiče reforme izbornog zakona na ranije dogovorenim principima. Pregovori su, navodi Brkić u pismu, bili samo strategija za kupnju vremena i održavanje statusa quo.

- Korištenje Ministarstva vanjskih poslova Bosne i Hercegovine i državnih resursa kao instrumenta političke stranke kojoj pripada gospođa Turković (SDA) u predizbornoj kampanji je neprofesionalan, neprihvatljiv i nemoralan čin, čime gospođa Turković ruši dignitet državne institucije Bosne i Hercegovine. Stav koji je gospođa Turković iznijela u svom pismu lažno prikazuje stajališta koja ne doprinose unutarnjem pomirenju niti relaksaciji političkih odnosa u BiH. Umjesto ozbiljnih političkih razgovora i izgradnje euroatlantske budućnosti BiH kroz suradnju, međusobno uvažavanje i konsenzus, gospođa Turković zloupotrebljava državne resurse i diplomatske kanale za promicanje jednostranog političkog stava svoje stranke, naveo je Brkić u pismu američkom državnom tajniku Antony Blinkenu.

Dnevnik.ba

15. svibanj 2024 10:10