StoryEditor
dan RS

Turković upozorila Dačića: Dolazite li 9. siječnja ugrožavate međudržavne odnose

Piše hina  /  06.01.2023., 18:25h

Ministrica vanjskih poslova BiH Bisera Turković upozorila je u petak šefa srbijanske diplomacije Ivicu Dačića da će njegov eventualni dolazak na obilježavanje 9. siječnja kao dana Republike Srpske prouzročiti pogoršanje međudržavnih odnosa.

Vlasti RS planiraju za 8. i 9. siječnja manifestacije u Banjoj Luci i Istočnom Sarajevu kojima bi proslavili "dan Republike Srpske" unatoč činjenici da je ustavni Sud BiH u dva navrata obilježavanje tog datuma označio neustavnim i stavio izvan snage entitetske zakone kojima je on označen službenim praznikom.

Ministar vanjskih poslova Srbije Dačić, kako je najavljeno, trebao bi doputovati 9. siječnja u Istočno Sarajevo gdje vlasti RS predvođene Miloradom Dodikom planiraju veliku paradu uz sudjelovanje naoružanih pripadnika policije.

Zajedno s Dačićem u BiH bi u ponedjeljka trebalo stići još nekoliko ministara iz srbijanske vlade a predsjednik Srbije Aleksandar Vučić odlučio je da u tom izaslanstvu bude i njegov sin Danilo.

MInistrica Turković poručila je svom srbijanskom kolegi Dačiću kako on i stali članovi vladina izaslanstva nisu dobro došli u BiH tog dana.

"Dolazak visokog izaslanstva Republike Srbije i sudjelovanje u neustavnim aktivnostima izravno narušava odnose Bosne i Hercegovine i Republike Srbije", stoji u poruci koju je Turković poslala Dačiću.

Podsjetila ga je na pravomoćne presude Ustavnog suda BiH koji je utvrdio kako RS obilježavanjem 9. siječnja narušava obveze koje proistječu iz Međunarodne konvencije o ukidanju svih oblika rasne diskriminacije te Europske konvencije o zaštiti ljudskih prava i temeljnih sloboda te ustav BiH.

Istaknula je i kako je neprovođenje odluka Ustavnog suda u BiH tretirano kao kazneno djelo odnosno kako se organizatori spornih proslava mogu suočiti s kaznenim progonom.

Najava još jednog obilježavanja 9. siječnja kao dana RS prouzročila je brojne osude u Federaciji BiH zbog čega su neke bošnjačke udruge zaprijetile prosvjedima u ponedjeljak na crti međuentitetskog razdvajanja.

Iz sarajevske su policije najavili kako će zbog parade u Istočnom Sarajevu poduzeti dodatne mjere sigurnosti kako bi spriječili moguće izgrede i provokacije.

Vlasti RS obilježavaju 9. siječnja u znak sjećanja na taj datum iz 1992. godine kada je skupina srpskih zastupnika u skupštini tadašnje SR BiH jednostrano proglasila "srpsku republiku" što je bio uvod u rat i masovne progone Hrvata i Bošnjaka s teritorija koji je sada u sastavu RS.

18. svibanj 2024 01:58