StoryEditor
ministrica vanjskih poslova

Turković: "Ujedinjeni narodi su nas učinile ponosnim i sretnim, ali su predugo gledali agresiju i genocid"

Piše desk  /  22.05.2022., 16:26h

Povodom 30. godišnjice članstva BiH u Ujedinjenim nacijama, ministrica vanjskih poslova BiH Bisera Turković obratila se javnosti na svom Facebook profilu.

Njezinu objavu prenosimo u cijelosti:

"Bosanci i Hercegovci su, na današnji dan prije 30 godina, stekli članstvo u Ujedinjenim narodima, istinsku međunarodnu legitimaciju, priznanje i pravo da brane, grade i žive u svojoj suverenoj i samostalnoj državi.

Ujedinjene nacije su priznale našu obnovljenu nezavisnost učinivši sve nas ponosnim i sretnim.

Ali, u godinama nakon toga, predugo su šutke gledali agresiju i genocid, stradavanje nevinih, primoravši nas da sami, pod sramotnim embargom, branimo ne samo svoje živote, nego mir, demokratiju i civilizacijske vrijednosti od povampirenog fašizma u ovom dijelu Evrope.

Prije 30 godina, Bosna i Hercegovina ostvarila je veliku, historijsku pobjedu, i dalje uspješno brani državnost koju mnoge brojnije nacije još uvijek nisu stekle.

Milenijska tradicija i korijeni ove države, temelj i izvor su te nepobjedive snage bosanskohercegovačkog čovjeka, koji vezanih ruku prevladava nadmoćne i teške izazove.

I 30 godina nakon što se najdraža zastava zavijorila na East Riveru, pred ovom i novim, još boljim generacijama su još mnogi izazovi napretka i jačanja države.

Pobjeda istine i pravde

Za to vrijeme, Ujedinjene nacije, ali i Evropska unija, su na još jednom teškom, generacijskom, ispitu.

Agresija na Ukrajinu traje nesmanjenom žestinom, civili trebaju pomoć, odbranu i mir.

Ne treba sumnjati u pobjedu istine i pravde, ali zar svijetu i Evropi treba još stratišta, masovnih grobnica i pokolja prije nego shvati da samo jedinstvo, saradnja, uravnotežen razvoj i kompletiranje evropske porodice može biti garancija mirne i sigurne budućnosti ovog dijela svijeta", napisala je Turković na Facebook-u.

Dnevnik.ba

25. lipanj 2022 04:06