StoryEditor

Turković uhljebila svoju pa prešla na obitelj Izetbegović

Piše D  /  03.04.2021., 10:04h

Ministrica vanjskih poslova u Vijeću ministara Bisera Turković postavila je Bakira Sadovića, sestrića Alije Izetbegovića, za vršitelja dužnosti tajnika ovog ministarstva, te još jednom pokazala kako prednost ima stranački kadar SDA, a posebno oni koji su bliski ili u srodstvu s nekim iz vrha ove stranke, piše Glas Srpske.

Dobro informirani izvori u Vijeću ministara za Glas Srpske su istaknuli da je Turković Sadovića premjestila iz Odsjeka za mir i sigurnosti pri Sektoru za multilateralne odnose na novo radno mjesto, čime će Izetbegovićev sestrić postati desna ruka ministra.

Službenu potvrdu ove informacije list nije uspio dobiti, jer na upućeno novinarsko pitanje iz MIP-a BiH nije stigao odgovor.

Izvori Glasa Srpske podsjećaju i da ovako nepotističko ponašanje Turković, ali i Bakira i porodice Izetbegović, nisu od jučer, te navode kako su njih dvoje u prethodnom periodu svojski potrudili da dobro i o trošku države uhljebe svoju bližu, ali i daljnju rodbinu.

Turković je prvo sina Alija, koji je do tada radio u Obavještajno-sigurnosnoj agenciji, žurno prebacila u Veleposlanstvo BiH u Kataru, a onda je pokušala i zlorabiti svoj javni položaj da bi isposlovala da njena kćer Semra bude primljena u Ured za borbu protiv terorizma pri UN-u u New Yorku.

"Turković je očigledno željela krenuti stopama šefa SDA Bakira Izetbegovića, čija gotovo sva bliža i daljnja rodbina `preživljava` na proračunskim jaslama, a oni koji nisu zaposleni u javnim institucijama ili organima vlasti kroz svoje privatne kompanije primaju milijune KM proračunskog novca", piše list.

Tako supruga Sebija pod svojom kontrolom drži zdravstveni sustav u Županiji Sarajevo, dok sestra Sabina Berberović sa suprugom Mirsadom već godinama drži Bikseko, firmu koja ima jedan od najpovlaštenijih statusa kod javnih kompanija.

Sabinina kćerka i unuka Bakira Izetbegovića, Nađa Berberović-Dizdarević, je direktorica Muzeja Alija Izetbegović - županijske javne ustanove u državnom vlasništvu. Osim što se financira dijelom iz proračunskih sredstava, muzej svake godine dobiva i razne poticaje i donacije i od institucija i javnih poduzeća u državnom vlasništvu.

Na ovom popisu je i Jasminko Akšamija, suprug druge kćeri Alije Izetbegovića, Lejle, koji je suvlasnik IPSA, instituta koji je tijekom svih ovih godina dobivao izuzetno vrijedne i unosne poslove od javnih kompanija iz FBiH.

Sestra Sebije Izetbegović - Izeta Građević, supruga je Mirsada Purivatre, direktora Sarajevo film festivala, čije se održavanje svake godine, također, financijski pomaže iz proračuna s različitih razina vlasti u BiH.

Dnevnik.ba

12. travanj 2024 16:12