StoryEditor

Turković se žalila u Njemačkoj: Druge zemlje nam se miješaju u Izborni zakon

Piše D  /  09.03.2021., 01:03h

Ministrica vanjskih poslova BiH Bisera Turković kazala je tijekom današnje press-konferencije s ministrom vanjskih poslova Njemačke Heikom Maasom da su sve češći pritisci i miješanja drugih zemalja u unutarnja pitanja Bosne i Hercegovine, pogotovo kada je riječ o izmjeni Izbornog zakona. Kazala je i da postoji potreba za ostankom Ureda visokog predstavnika u BiH.

Navela je da BiH neće podržati parcijalna rješenja koja će dalje produbiti podjele.

- Zalažemo se za sveobuhvatne promjene u BiH koje će svakom građaninu u svakom dijelu BiH omogućiti jednaka prava, to su vrijednosti u EU i vrijednosti kojima teži većina građana u BiH – kazala je Turković koja boravi u službenom posjetu Njemačkoj.

Turković je govorila i da su građani BiH nezadovoljni jer nema cjepiva. 

Maas je istaknuo da je važno postojanje međunarodne platforme Covax programa, ali i da je on inertan. 

Maas je na pitanje novinara komentirao i kandidaturu Christiana Schmidta za visokog predstavnika BiH.

-    U razgovorima imamo mnogo podrške za gospodina Schmidta, vjerujem i da tamo gdje nismo dobili suglasnost, ne kada je riječ o osobi već o tome treba li taj ured postojati. Na osnovi onoga što smo danas čuli, OHR treba postojati. Želimo se angažirati kandidaturom Schmidta – kazao je Maas.

Dodao je da od zemalja zapadnog Balkana očekuju rad na reformskoj agendi.

- Želimo podržati zemlje zapadnog Balkana na tom putu, ali provedba reformi se može dogoditi samo na lokalnoj razini – napomenuo je Maas.

Dnevnik.ba

09. svibanj 2024 00:34