StoryEditor
Ispolitizirano pismo kao službeni stav

Turković pisala izraelskom kolegi, obmanula ga o negiranju holokausta u BiH: “Pozivam Vas da pozovete međunarodnu zajednicu...“

Piše desk  /  29.12.2021., 08:12h
Umjesto cijeloga konteksta uz koji je bio vezan i predsjednik njezine stranke SDA Bakir Izetbegović, krajnje manipulativno Turković je uputila pismo zlorabeći i ministarsku poziciju i iznoseći osobne stavove te informacije.

Ministrica vanjskih poslova BiH iz SDA Bisera Turković uputila je pismo izraelskom kolegi Yairu Lapidu posve krivotvoreći poteze vodeće hrvatske i srpske stranke u BiH - HDZ-a BiH i SNSD-a oko izmjena Kaznenoga zakona koje se tiču negiranja ratnih zločina, holokausta i genocida, piše Večernji list BiH.

Umjesto cijeloga konteksta uz koji je bio vezan i predsjednik njezine stranke SDA Bakir Izetbegović, krajnje manipulativno Turković je uputila pismo zlorabeći i ministarsku poziciju i iznoseći osobne stavove te informacije.

Ministar vanjskih poslova predstavlja državu, a stavovi koje je ona iznijela ne odražavaju mišljenje ni trećine ove zemlje. U pismu su najprije iznesene neistine kako su SNSD i HDZ BiH sklopili "sporazum... za uklanjanje izmjena i dopuna Kaznenog zakona kojima bi se legaliziralo negiranje holokausta, kao i genocida u Srebrenici".

"Ukidanje zakona koji kriminaliziraju poricanje ratnih zločina, genocida i holokausta postavilo bi opasan presedan koji bi imao teške posljedice kakvima smo svjedočili 1940-ih i 1990-ih. Stoga Vas pozivam da pozovete međunarodnu zajednicu i upotrijebite svoje bilateralne kanale kako biste osigurali da se takav vrlo opasan i neprihvatljiv potez ne dogodi. Šutjeti na ovaj potez bilo bi sinonim za pristajanje na 'konačno rješenje'", napisala je ministrica Turković.

Dalje je dodala kako su "napori SNSD-a na čelu s Miloradom Dodikom i HDZ-a na čelu s Draganom Čovićem u bosanskohercegovačkom Parlamentu na uklanjanju izmjena i dopuna Kaznenog zakona jednaki negiranju holokausta". Zatim je u isti kontekst stavila holokaust i genocid u Srebrenici.

"Negatori holokausta, kao i oni koji negiraju genocid u Srebrenici, koriste se istim eklatantnim metodama - minimiziranjem događaja do potpunog poricanja i konačno do veličanja osuđenih ratnih zločinaca", navela je u pismu.

Pri tome je ministrica Turković očito svjesno preskočila kako je izmjene ovoga zakona nametnuo odlazeći visoki predstavnik Valentin Inzko, oko čega nije imao potporu međunarodne zajednice angažirane u BiH.

Ta je odluka bila okidač da se BiH danas nalazi u potpunoj blokadi s paraliziranim institucijama i najavom moguće secesije. A kada se zna da je sam Izetbegović nazočio večeri na kojoj su se s predstavnicima EU-a i SAD-a dogovarala tri scenarija deblokade institucija BiH, a jedan je i pokretanje inicijative za povlačenje Inzkova zakona te donošenje novoga, svari postaju krajnje transparentne kao jedna velika manipulacija bošnjačke potpredsjednice Vijeća ministara BiH.

Dnevnik.ba

23. travanj 2024 07:20