Article_Top_970x250

Turković o veleposlanici Mlinarević: Srednja škola je "odgovarajući nivo obrazovanja" za tu funkciju

pitanje zastupnika kožula

Turković o veleposlanici Mlinarević: Srednja škola je "odgovarajući nivo obrazovanja" za tu funkciju

lip 16, 2021
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Foto: Društvene mreže

Bisera Turković odgovarala je na pitanje o veleposlanici Mlinarević. Baš kao kolega Komšić, u jednoj rečenici je demantirala samu sebe. Osim ako se završena srednja škola smatra "odgovarajućim nivoom obrazovanja"...

Predrag Kožul, zastupnik HDZ-a BiH u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH, pitao je na zajedničkoj sjednici oba doma Parlamenta BiH ministricu vanjskih poslova Biseru Turković kako je reguliran radno-pravni status osobe imenovane na poziciju veleposlanika BiH u Češkoj Republici. 

Kako kaže Kožul, prema Pravilniku u unutarnjem ustrojstvu stoji da veleposlanik u Pragu obavlja u pogledu stupnja složenosti najsloženije poslove, te je među posebnim uvjetima definirano da veleposlanik mora imati VSS-VII stupanj stručnosti, to jest završen fakultet.

''S obzirom na to da je javnosti poznata činjenica da trenutna veleposlanica u Pragu Martina Mlinarević nema VSS, interesira me na koji način ste riješili radni-pravni status. Moje pitanje je staro skoro dvije godine, ali pitanje nepoštivanja zakona Bosne i Hercegovine je uvijek aktualno'', pitao je Kožul.

Ministrica Turković rekla je da, u skladu s odredbama odluke o imenovanju veleposlanika koja je donesena 2013. godine, Predsjedništvo imenuje, postavlja i opoziva veleposlanike, na prijedlog članova Predsjedništva, a ne Vijeća ministara.

''Jedan od uvjeta da osoba koja se imenuje ima sveučilišnu diplomu ili odgovarajući nivo obrazovanja, stručnosti ili iskustvo. Nije definirano što se podrazumijeva pod odgovarajućem nivoom obrazovanja'', odgovorila je Turković.

Dnevnik.ba