Article_Top_970x250

Turković: Neću dopustiti da Hrvatska odlaže nuklearni otpad na granici s BiH, ne može stalno na štetu Bošnjaka

MINISTRICA S DOKTORATOM IZ "TVORNICE DIPLOMA"

Turković: Neću dopustiti da Hrvatska odlaže nuklearni otpad na granici s BiH, ne može stalno na štetu Bošnjaka

srp 03, 2020
dnevnik.ba
dnevnik.ba

FOTO: Arhiva/Ilustracija

Nećemo dopustiti da Hrvatska odlaže nuklearni otpad na granici Bosne i Hercegovine, ali formiranje nekakve velike komisije koja će biti dodatni trošak za BiH nije način da to spriječimo. Moramo prvo podići razinu komunikacije sa susjedima. Neću nikada dopustiti da Srbija ili Hrvatska ili bilo tko drugi omalovažava Bosnu i Hercegovinu – izjavila je u intervjuu za “Dnevni avaz” Bisera Turković, ministrica vanjskih poslova BiH i dopredsjedateljica Vijeća ministara BiH.

Turković kaže da javnost mora znati tko ovdje radi u interesu države, a tko ne.

Naglašava da je Trgovska gora samo jedan od bilateralnih problema koje BiH ima s Hrvatskom, a kaže da se gotovo svakodnevno otvaraju i novi izazovi.

– Moramo ih rješavati uz međusobno poštivanje. Ministarstvo vanjskih poslova i bh. diplomacija su dugo bili zapušteni i sada moramo vraćati situaciju u kojoj se BiH mora poštovati kao država i unutar, ali i izvan naših granica. Proteklih tjedana sam imala više razgovora s partnerima, ministrima država EU, s europskim povjerenicima, s našim prijateljima iz svijeta i rezultat tih aktivnosti će biti vidljiv. To je mnogo važnije od ovog dnevnopolitičkog prepucavanja – rekla je ministrica.

Upitana zbog čega je skinula s dnevnog reda Vijeća ministara BiH sve one točke o kojima se govori, kazala je da Vijeće ministara mora djelovati u skladu sa zakonom i političkim dogovorom.

– Moramo osigurati funkcionalnost institucija, imenovati odgovorne osobe u državne agencije, ali ne može se stalno ići na štetu Bošnjaka. Od nas se konstantno očekuje da pravimo ustupke, jer ostalim partnerima odgovara da stvari ne idu u pravom smjeru. Država mora djelovati, građani moraju osjetiti naš rad i aktivnost, ali nećemo nigdje stići ultimatumima – rekla je, između ostalog, ministrica Turković u intervjuu za “Dnevni avaz”.

Neutemeljeno optuživanje Hrvatske

Treba podsjetiti kako je ministrica Turković nedavno tražila bilateralni sastanak s hrvatskim ministrom vanjskih i europskih poslova, Goranom Grlićem Radmanom, zbog navoda pojedinih bošnjačkih medija da hrvatske vlasti vrše sječu šuma na području Plješivice na teritoriju BiH.

Tada je Hrvatski Medijski Servis objavio fotografije kojima se dokazuje da Hrvatska vrši pročišćavanje terena na vlastitom teritoriju u cilju suzbijanja ilegalnih migracija te smo tada razotkrili da se radi o još jednom plasiranju lažnih informacija kojima se iz Sarajeva želi optužiti Hrvatsku. U tom kontekstu može se promatrati i ova izjava ministrice Turković da se gotovo svakodnevno otvaraju novi izazovi u odnosima Hrvatske i BiH.

Sporni doktorat

Inače ministrica vanjskih poslova BiH, Bisera Turković, nedavno se našla u središtu skandala jer je otkriveno da je ona doktorat stekla na Sveučilištu Pacific Western kojega zovu ”tvornicom diploma” 1995. godine.

Sveučilište Pacific Western zatvoreno je 2004. godine nakon istraga američke savezne vlade i tužbi lokalnih američkih vlasti zatvoren jer je utvrđeno da se radi o neakreditiranoj ”tvornici diploma”, koji je “fantomska zvanja” izdavao američkim vladinim službenicima.

Organizirano je i javno saslušanje pri Odboru za javne poslove Američkog senata nakon čega je Sveučilište Pacific Western označeno kao tvornica diploma, prenosi HMS.

Dnevnik.ba