Turković i Ramić se predstavljaju kao državni dužnosnici i regrutiraju bošnjačku dijasporu po AmericiSCREENSHOT -
StoryEditor
vanjska politika bih?

Turković i Ramić se predstavljaju kao državni dužnosnici i regrutiraju bošnjačku dijasporu po Americi

Piše Desk  /  05.12.2021., 12:52h
Zamjenica predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministrica vanjskih poslova Bisera Turković, federalni ministar raseljenih osoba i izbjeglica Edin Ramić i muftija za Sjevernu Ameriku Sabahudin-ef. Ćeman nazočili su manifestaciji "Domovino, uz tebe smo" u Atlanti.

Kulturno – vjerskom programu u Atlanti nazočio je i značajan broj bh. dijaspore u Sjedinjenim Američkim Državama, piše Pogled.ba.

Ramić je upoznao prisutne o stanju u domovini, te ukazao na važnost uključivanja bh. dijaspore u trenutno stanje u Bosni i Hercegovini.

Istaknuo je i značajnu ulogu mladih ljudi koji su završili školovanje i započeli svoj radni vijek u američkim institucijama.

Govornica je bila prekrivena zastavom RBIH, pa je valjda normalno zaključiti kako se radilo o događaju samo za bošnjačku dijasporu. Ali to povlači za sobom nekoliko pitanja. 

Kao prvo, je li novi pokušaj regrutacije bh. dijaspore samo iz reda bošnjačkog naroda plaćen državnim novcima? Točnije, zašto se u izvještaju spominju službene dužnosti Ramića i njegove kolegice iz SDA kada je jasno kako se radi o putovanju koje nema veze sa službenim dužnostima?

Druga stvar koja se nameće jest stav da je Bosna i Hercegovina samo domovina Bošnjaka. Iako i druga dva naroda ovu zemlju smatraju svojom, očito kako jedan narod smatra da samo on im pravo na BIH. 

I kao treće, bilo bi zanimljivo čuti od predstavnika međunarodne zajednice što oni misle o regrutiranju bošnjačke dijaspore koje je počelo onoga trenutka kada su Izetbegović i unitarističko Sarajevo shvatili da Izborni zakon neće biti promijenjen onako kako su oni zamislili. 

Odgovore na ova pitanja ćemo potražiti u idućim danima.

Dnevnik.ba

02. svibanj 2024 13:46