StoryEditor

Turković: Ako se padne u Mostaru, onda se polako pada svuda

Piše D  /  18.12.2020., 04:12h

Mostar je vrlo važan. Mostar je sinonim ne samo Bosne i Hercegovine, već i Europske unije. Ako stvari budu funkcionirale u Mostaru, funkcionirat će i šire, u BiH, u regiji, u Europskoj uniji. Ako se padne u Mostaru, ovo je osnova, onda se polako pada svuda.

Ovo je danas u Mostaru izjavila Bisera Turković, ministrica vanjskih poslova BiH, koja je održala sastanak s predstavnicima „Koalicije za Mostar 2020“.

Novinarima je kazala da je u Mostar dolazila 1993.godine i da je „20. svibnja prešla na ovu stranu kada je to gotovo bilo nemoguće“.

- Vodila sam misiju dobre volje koja je došla u Mostar. To je bila hrvatsko-turska misija. Prešli smo jedva preko Međugorja, zapadnog Mostara, došli ovdje i shvatila sam što znači podijeljenost jednog grada i što znači patnja jednog grada. S obzirom na to da sam 1992. godinu provela u Sarajevu, moram da kažem da ono što sam vidjela u Mostaru, onu patnju i stradanja nikad nisam vidjela u Sarajevu, bez obzira na ogromna stradanja Sarajeva. Dakle, Mostar je jedan napaćeni grad, jedan ranjeni grad i zaslužuje mnogo bolje sutra - rekla je Turković, prenosi Avaz.

Ustvrdila je da „Mostar pripada Mostarcima i Mostar je dovoljno širok, lijep i važan da u njemu svi mogu da nađu svoj dio neba pod suncem i mjesto“.

- Samo tako možemo naprijed kroz zajedništvo, razumijevanje, prihvaćanje drugih i drugačijih, bez nekakvih tvrdih političkih oponiranja jednih drugima. Dugo je trajao period bez izbora i vrijeme je da građani Mostara izađu i izraze dobru volju, prepoznaju tko je uz njih, tko je bio uz njih i tko će biti uz njih. Mi možemo samo da im damo podršku - rekla je Turković.

U vezi sporne ikone koju je predsjedavajući Predsjedništva BiH,Milorad Dodik poklonio Sergeju Lavrovu, šefu diplomacije Rusije, Turković je kazala da može reći „onoliko koliko je čula, da su pokrenuti postupci prema Tužiteljstvu, SIPA-i, INTERPOL-u.“.

- Dakle, ne znam ni ja mnogo više od onog što pročitam i što od kolega saznam. Dakle, optužbe su i više nego ozbiljne, mislim da se i Ministarstvo vanjskih poslova i crkva u Ukrajini izjasnila o ikoni. Vidimo da i svjetski mediji o tome izvještavaju i svi su zgranuti činjenicom da se ukradeno umjetničko djelo može iznijeti iz zemlje, poklanjati dalje - rekla je ona.

Kazala je i kako je očigledno da je riječ o ukradenoj robi i da svako onaj ko je njome trgovao ili je poklanja podliježe kaznenoj odgovornosti .

Dnevnik.ba

19. travanj 2024 05:31