StoryEditor

Turistički bum u Hercegovini: Očekuje se rekordna sezona

Piše desk  /  23.06.2024., 09:34h

Turistička sezona u Bosni i Hercegovini, prema podacima, mogla bi postaviti nove rekorde. Posebno je to vidljivo u Hercegovini, koja već bilježi gužve na popularnim turističkim destinacijama. I pravila nema. Našu zemlju posjećuju turisti iz svih krajeva svijeta. Doprinijela je tome i nedavna odluka o novim cijenama boravišnih taksi za određene općine i gradove, a sve s ciljem privlačenja gostiju i mimo ljetne sezone, piše Federalna televizija.

Hercegovina, kao mnogima omiljena ljetna destinacija, iz godine u godinu obara rekorde posjećenosti. Blizu je i more i planina, pa je gostima pružen veliki izbor aktivnosti. U prilog turističkim posjetama idu i nedavne odluke o cijenama boravišne takse koje je usvojila Vlada ove županije.

- Pod tim brojevima turista, odnosno po tom dijelu sezone je određena najviša boravišna taksa. Van te glavne sezone su određene manje boravišne takse koje se obračunavaju kako bi ljudi, odnosno privrednici u sektoru turizma mogli sniziti svoje cijene u odnosu na one koje su u glavnoj turističkoj sezoni, a kako bi privukli sve veći broj turista i van te glavne sezone - objašnjava Emil Balavac, ministar turizma i zaštite okoliša HNŽ-a (SDP).

Odlična predsezona

Pod ovom odlukom spadaju općine poput Neuma, Međugorje i slično jer se tu bilježe periodično dolasci gostiju, dok u Mostaru i još nekim općinama glavna sezona traje tijekom cijele godine. Što potvrđuju i slike iz Stare jezgre Mostara.

Rekordnu sezonu očekuju i u Neumu. Podaci lokalne turističke zajednice ukazuju na odličnu predsezonu, zbog čega su očekivanja i za ove ljetne mjesece velika.

- Očekuje se, pogotovo u špici sezone, sedmom i osmom mjesecu, da će sve biti popunjeno, a i sama postsezona ima dobre rezervacije - ističe Mato Matuško, predsjednik Turističke zajednice Neum.

Turističkom sezonom zadovoljni su i turistički radnici u Mostaru. Rezervacije pristižu sa svih strana, što utječe i na pojavu sve većeg broja turističkih vodiča u gradu. Amela Stovrag se u turizam uključila prije dvije godine i pored svog primarnog posla kao defektolog, sada provodi turiste, najčešće iz Latinske Amerike.

Van gradske gužve

- Obično od Franjevačke crkve preko semafora na Bulevaru, Šemovca i kod Oskara ulazimo u Stari grad. Obilazimo Krivu ćupriju, Tabačicu, Stari most. Oni su oduševljeni, pogotovo kada su to hercegovačke ture i imaju prilike da vide Blagaj i Počitelj. Da zaista vide da smo zemlja bogata kulturom i poviješću - kaže ona.

Odličnu sezonu najavljuju i ostala turistička mjesta u Hercegovini, a i broj putnika na mostarskom aerodromu, potvrđeno je, raste iz dana u dan. Posljednjih godina mnogo je ulagano i u seoski turizam, pa je zabilježena i sve veća potražnja za iznajmljivanjem smještaja van gradskih gužvi.

Dnevnik.ba

19. srpanj 2024 14:28