StoryEditor

Turci žele razlaz i podjelu Cipra

Piše D  /  29.04.2021., 04:04h

Nova runda razgovora pod okriljem UN-a o trajnom rješenju za već desetljećima podijeljeni Cipar propala je kao i brojni prethodni pregovori između predstavnika grčkog i turskog dijela tog mediteranskog otoka, javlja u četvrtak dpa.

Neslužbeni razgovori započeti u utorak završili su danas u Ženevi nakon što predstavnici ciparskih Grka i ciparskih Turaka nisu uspjeli naći neko zajedničko polazište za otvaranje službenih pregovora, kazao je glavni tajnik UN-a Antonio Guterres, prenosi Hina.

"Ja ne odustajem", rekao je Guterres u Ženevi i najavio novu rundu pregovora s predstavnicima svih strana.

Guterres se pobrinuo da se predsjednik ciparskih Grka Nikos Anastasiades i predsjednik ciparskih Turaka Ersin Tatar sastanu u Ženevi u četiri oka, u nadi da se pokrenu službeni pregovori o političkom statusu Cipra od kada je podijeljen prije skoro 50 godina.

Tursko-ciparska strana inzistira na rješenju o stvaranju dviju potpuno neovisnih država, dok grčko-ciparska strana zagovara federaciju dviju država sa snažnom središnjom vladom, u skladu s prethodnim rezolucijama UN-a.

Cipar je bio britanska kolonija do 1960.

Cipar je od grčkog državnog udara i turske vojne intervencije 1974. podijeljen na grčko-ciparski dio i manji tursko-ciparski na sjeveru.

Samo Turska priznaje Sjeverni Cipar kao punopravnu državu.

Cijeli Cipar se 2004. pridružio Europskoj uniji, ali zakoni Unije su važeći samo na južnom dijelu otoka, grčkom, sve do mogućeg novog ujedinjenja.

Dnevnik.ba

18. travanj 2024 22:01