Article_Top_970x250

Turci ulažu 4,2 milijarde eura u kompleks koji će se graditi na međuentitetskoj crti

ulaganje

Turci ulažu 4,2 milijarde eura u kompleks koji će se graditi na međuentitetskoj crti

sij 12, 2018
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Istina je, ulažemo milijarde na Vlašiću, za ATV je potvrdila dr Ebru Guersan predsjednik “Heritage Turkey”, konzorcija iz Turske koja u izgradnju Eko zone Korićani-Vlašić planira uložiti vrtoglavih 4,2 milijarde eura.

U mailu piše da je trenutno na sjeveru Afrike gdje potpisuje još jedan investicijski ugovor, nakon čega ima let za Mali. Uz fotografije iz Sudana doktorica Guersan šalje i garancije o skorom dolasku u Bosnu i Hercegovinu, čime je i potvrdila pisanja ATV-a o namjeri da grade aerodrom i golf terene na Vlašiću.

“Krajem siječnja osobno dolazim u Bosnu i Hercegovinu da započnem finalne razgovore s lokalnim partnerima/vlasnicima projekt da završimo i priču oko glavnog ugovora. Nakon toga, moj tim zajedno s izvođačima radova započeti će s gradnjom na samoj lokaciji”, navodi u mailu.

Ovo su ljudi koji će uložiti milijarde u izgradnju kompleksa u Donjim Korićanima. Uz fotografiju originalnog tima iz Ankare ali i onog zaduženog za Balkan, poslali su i prezentaciju sa dosadašnjim ulaganjima.

Da Turci dolaze do kraja mjeseca, potvrdio je i generalni menadžer projekta. Podsjeća da su u futuristički projekt uključene Vlade Federacije i Srpske, ali i općine Kneževo i Travnik.

“Mi sad već možemo projektirati prihod, na bazi tih podloga smo u stvari i napravili projekt”, kaže Zoran Vujinović, generalni menadžer projekta Eko zona Korićani.

Na pitanje koliki bi bio godišnji prihod, odgovara:”Nemojte sad to. Veliki je. Znači, veliki je”.

U studiji izvodljivosti piše procjena od gotovo dvije milijarde eura na godišnjem nivou. U to se računaju prihodi kliničkog centra, studentskog i umirovljeničkog grada ali “Grada kraljeva” koji će kompletno biti izgrađen u kamenu. U resoru turizma hvale projekt. Pošto Turci predlažu izgradnju kliničkog centra, prometnica i aerodroma očekuju mišljenja ostalih resora kako bi pripremili informaciju za Vladu. I oni su potvrdili sastanak s Turcima.

“Nakon toga ćemo mi, svakako, odrediti faze, dinamiku, obveze – ako govorimo, ipak, o sadržajima koji se tiču i prelaska dvije entitetske linije – da podrazumijeva, svakako, i jedan širi politički konsenzus u pogledu, ne samo nastajanja ovog projekta, nego i buduće eksploatacije, promocije i tog nekog vizualnog i praktičnog identiteta koji bi se stvorio kroz ovaj, pomalo nestvarni, ali i vrlo i možda realan, ako govorimo o kredibilnosti partnera koji su se ponudili, kroz ovaj projekt”, pojašnjava Aleksandar Đurić, savjetnik ministra trgovine i turizma u Vladi RS.

U dokumentaciji koju su ATV-u dostavili investitori piše da je u pitanju tursko-kineski konzorcij. Sagrađuju s kineskim bankama i nekoliko turskih građevinskih firmi. Između ostalog, izgradili su aerodrome u Istanbulu i Prištini, a trenutno grade turistički kompleks u Azerbajdžanu. Onaj na Vlašiću planiraju da izgrade za 10 godina.

ATV je i početkom siječnja najavila da Turci hoće graditi aerodrom i golf terene u Kneževu , te da su u sklopu Eko zone Korićani-Vlašić spremni uložiti vrtoglavih 4,2 milijarde eura.

Dnevnik.ba

Article_Bottom_970x250