Article_Top_970x250

Tukli su ga, lomili mu zube, pa ostavili misleći da je mrtav

obitelj pod istragom

Tukli su ga, lomili mu zube, pa ostavili misleći da je mrtav

lis 21, 2017
dnevnik.ba
dnevnik.ba

U Centru za socijalnu skrb u Karlovcu kažu da su ga posjećivali, no da im Rasim Ćufurović nikad nije rekao da ima bilo kakvih problema

Obitelj Velić koja živi na imanju u Draganiću kraj Karlovca; točnije otac Petar i njegovi sinovi Dražen, Ivan i Igor pod istragom su zbog čak tri kaznena djela – trgovanja ljudima, protupravnog oduzimanja slobode te nanošenja teških tjelesnih ozljeda.

Monstruozna je obitelj, naime, godinu i pol na svome imanju držala Rasima Ćufurovića (36) i pretvorila ga u obiteljskog roba. Maltretirali su ga psihički i fizički, a stravičnoj je sudbini pobjegao samo zato što su Velići mislili da je umro od ozljeda koje su mu nanijeli kada su ga početkom tjedna teško pretukli.

Bacili su ga potom polumrtvog u grabu iza imanja, iz koje je siroti Rasim ispuzao i došao do susjeda, koji su potom pozvali Hitnu pomoć pa je odvezen u karlovačku Opću bolnicu.

Liječio se od alkoholizma

Liječnici, šokirani zbog ozljeda i stanja u kojem je Rasim dovezen u bolnicu, alarmirali su policiju i klupko strave na imanju Velićevih i teška Rasimova životna priča počeli su se odmotavati. – Četvorica osumnjičenika su ispitana, tražili smo od suca istrage Županijskog suda istražni zatvor za sve. No, taj zahtjev, kao i naša žalba na rješenje o puštanju na slobodu, odbijeni su. Određene su im mjere opreza, obvezno javljanje službenoj osobi u policijsku postaju, zabrana približavanja žrtvi te zabrana održavanja bilo kakvih veza sa žrtvom ili svjedocima – kazala je Irena Golubić-Rajković, općinska državna odvjetnica.

I dok policija istražuje slučaj, Rasim se oporavlja u bolnici. Zadobio je višestruke udarce po tijelu, prijelome desne podlaktice, izbijeni su mu zubi, slomljena donja čeljust pa mora na operaciju. Na leđima ima rane koje su nastale, kako je rekao liječnicima, jer je poliven sprejem za čišćenje papaka stoke. Noktiju nema, otpali su mu jer su ga Velići čekićem udarali po prstima na rukama i nogama, a zbog stalnih batina mokrio je krv. Zbog toga je izgubio 30-ak kilograma.

Kada iziđe iz bolnice, što neće biti tako skoro, brat koji živi u Njemačkoj najavio je da će ga zbrinuti. Naime, Rasim je jedan od desetero braće i sestara porijeklom iz Velike Kladuše čiji su roditelji prije rata završili u Cetingradu. Kasnije im je otac umro a majka se odselila, pa je Centar za socijalnu skrb udomio djecu. Dio braće i sestara više nije živ, a ostali su izvan Hrvatske, osim Maje Paole Sestrić iz Duge Rese, poznate po boravku u BB kući, koja je rekla da nije znala za užas koji brat proživljava.

No, dio užasa koji je Rasim, koji se prije liječio od alkoholizma, droge i psihičkih problema, proživljavao vidjeli su susjedi obitelji Velić.

– Nismo prijavljivali u strahu od Velića, koji su se u stanju i međusobno tući ili ubijati i za manje stvari, a da ne bi nekoga od susjeda. S njima nitko pa ni Romi nisu htjeli imati posla. Na dvorištu ih se često okupi 20-ak i više, piju, svade se i tuku. Primaju socijalnu pomoć, ali stalno voze neke kombije, aute na tuđa imena i noću ih nikada nema. No, nama nikada ništa nije nestalo. I sam je Rasim odlazio od njih, pa se vraćao. Mogao ih je prijaviti, ali se valjda i on bojao – pričaju nam mještani Draganića. 

Apel da se dojave strahote

Mještanin Velike Kladuše Islam Husidić na Facebooku je pozvao sumještane u mjesnoj zajednici Donja Slapnica u Velikoj Kladuši u BiH da pomognu u prikupljanju novca kako bi Rasim Ćufurović mogao platiti odvjetnike. Načelnik Draganića Stjepan Bencetić kazao je da nisu znali za to da itko drži roba na imanju, niti su imali problema s obitelji Velić koja prima socijalnu pomoć, kao i Rasim. – Imamo 60-ak obitelji koje se deklariraju kao Romi ili Hrvati, no nemamo saznanja tko kod njih dolazi ili živi.

Nemamo nikakve nadležnosti jer nisu obvezni bilo što plaćati općini, a često im ljudi prodaju kuće ili daju u najam, na što ne možemo utjecati. Da smo znali za te probleme, naravno da bismo ih prijavili – kazao je načelnik Bencetić. Mirjana Pogačić, ravnateljica Centra za socijalnu skrb u Karlovcu, apelira na sve koji znaju za slične slučajeve da im na bilo koji način dojave, i anonimno, kako se takav užas ne bi ponovio.

– Rasim je primao socijalnu pomoć na adresu prebivališta koja nije u Draganiću. Lani, kada je tražio jednokratnu pomoć, posjetili smo ga na toj adresi i nikada nam na bilo koji način nije rekao ili sugerirao da ima ikakvih problema zbog bilo koga.

Nismo imali razloga sumnjati da nije na adresi prebivališta, jer je cijelo vrijeme ondje primao socijalnu pomoć. Da ona nije podignuta ili da nam je netko dojavio da ima ikakvih problema, alarmirali bismo sustav – kazala je Pogačić.

Dnevnik.ba

 

Article_Bottom_970x250