StoryEditor

Tuga zbog smrti četvero mladih: "Vozač je bio dobar dečko, nogometaš. Upisao je faks"

Piše D  /  31.07.2020., 09:07h

Kako je priopćeno iz PU vukovarsko-srijemske, 19-godišnji vozač je uslijed brzine neprilagođene osobinama ceste izgubio nadzor nad osobnim automobilom Audi đakovačkih registracijskih oznaka, sletio s kolnika i udario u obiteljsku kuću. 

Uslijed udara, 19-godišnji vozač, 18-godišnja suvozačica te 18-godišnji i 20-godišnji putnik na stražnjem sjedištu smrtno su stradali na mjestu prometne nesreće. 

Bili u kafiću, otišli na burek i htjeli se vratiti kući. Općina će proglasiti dan žalosti

Kako neslužbeno doznaje Glas Slavonije, četvero mladih bilo je sinoć u kafiću u Vrbici i pri njegovom zatvaranju odlučilo je u susjedne Stare Mikanovce otići na burek te djevojku iz tog sela ujedno i povesti kući. 

Sjeli su u Audi koji je vozio mladi 19-godišnji Mrzovićanin te su već po izlasku iz Vrbice razvili veliku brzinu zbog koje je automobil izletio s ceste i na ulazu u Stare Mikanovce udario u kuću koja je u izgradnji. Na cesti između Vrbice i Mikanovaca je zavoj, iza vrbičkog groblja.

Mještani Starih Mikanovaca i okolnih sela su zavijeni u crno, a mnogi ističu kako se ne sjećaju ovakve tragedije.

‘‘Izražavam duboku sućut obiteljima poginulih. Naše općine su odlučile da će na dan sprovoda proglasiti dan žalosti u našim lokalnim samoupravama‘‘, rekao je načelnik općine Semeljci Grga Lončarević.

Vatrogasci rezali lim, nisu mogli sve izvući

Zapovjednik DVD-a Stari Mikanovci Josip Palošev za Novu TV kazao je da su vatrogasci morali rezati lim. Scene su bile stravične, dodaje.

"Zabili su se u temelje obiteljske kuće u kojoj živi bračni par sa sinom. Obitelj je zvala hitnu pomoć i policiju, a policija nas. Rezali smo lim, izvukli smo dvoje, ali za još dvoje smo morali upomoć zvati kolege iz JVP-a Vinkovci. Mi imamo svoj alat, ali za ovo nam je trebala pomoć", rekao je Palošev. 

Vatrogasci su na terenu proveli nekoliko sati. Ne pamte takvu nesreću.

"Između kanala preko kojeg su preletjeli i kuće ima osam metara. Prije toga je nekih 100 metara klizio po polju. Ne možemo dokučiti kako vozač nije reagirao", kazao je vatrogasac i dodao da ga je nesreća potresla.

"Bio sam u ratu, prevozio ranjenike. Svašta sam vidio u ratu, ali ovako nešto nisam doživio", zaključio je Palošev.

Tko su poginuli? 

Život su u nesreći izgubila dva Vrbičanina, jedan Mrzovićanin i mlada Mikanovčanka čije je podrijetlo iz Vribe, svi u dobi od 18 do 20 godina. Semeljački kraj zavijen je u crno. Njegova dva susjedna sela, Vrbica i Mrzović, ne pamte ovakvu tragediju. 

Susjedi su imali samo riječi hvale za vozača automobila. Navodno je bio uspješan mladi nogometaš, a nedavno je upisao i fakultet.

"Bio je dečko za primjer, mladi nogometaš. Ima taj auto godinu dana. Ja ne znam je li on brzo vozio. Taj je dečko bio u svemu dobar, u svemu. Sad je fakultet upisao i sve", kazao je jedan od susjeda.

Ljudi apeliraju na vozače i upozoravaju da se na ovoj istoj cesti već dogodilo puno prometnih nesreća.

"Brzo se vozi, i kroz selo i van sela. Ja sam imao dvije nesreće. U prometnim nesrećama su mi poginula dvojica sinova. Jedan, od pet godina, njega je pregazila jedna žena", kazao je jedan mještanin.

"Voze tuda čak i s 90 i 100, tu je već bilo tri-četiri nesreće. Poručujem svima mladima, stagnirajte na tome", dodao je drugi.

‘‘Velika tragedija. Znam kako je sad roditeljima, teško. Ja sam baš gledao taj događaj. Audi A6 postigne veliku brzinu. Vjerojatno su se sa 100 i nešto, 190 slupali, garant. Žao mi je svih četvero, ali nikome tako‘‘, kazao je još jedan sumještanin.

Policija provodi očevid, uzrok nesreći prevelika brzina

Dragoslav Živković, glasnogovornik PU vukovarsko-srijemske, otkrio je u razgovoru za Novu TV da je uzrok nesreće vrlo velika brzina, ali očevid je još uvijek u tijeku.

"Izgubio je nadzor, skrenuo s ceste. Potom su imali jednu veću dionicu nekontroliranog kretanja automobilom i završili su udarom u obiteljsku kuću gdje su smrtno stradali on, njegova suvozačica koja ima 18 godina, i ona je iz Starih Mikanovaca, a na stražnjem sjedištu su bili još jedan 18-godišnjak i 20-godišnjak iz Vrbice‘‘, otkrio je Živković te još jednom poslao apel svim mladim vozačima da budu oprezni.

"Trebaju biti odgovorni, trebaju se pridržavati prometnih propisa. Ovo je primjer koje su moguće posljedice. Preventivno to radimo, imamo kroz medije obraćanja javnosti, da ih pozovemo na odgovornost. Tu su i sankcije, koje se koriste da se ovo ne bi dogodilo", dodao je Živković.

Prometni stručnjak o smrti mladih kod Vinkovaca: Država je kriva što se voze lijesovi na kotačima

Prometni stručnjak Željko Marušić komentirao je stravičnu prometnu nesreću. Tvrdi da bi zasigurno preživjeli da su bili u novom autu, ali budući da država ima prevelike namete na kupnju novog automobila, ne mogu si ga svi priuštiti.

Istaknuo je koje bi mjere država trebala uvesti da se ovakve nesreće izbjegnu.

"Zbog ove užasne tragedije trebalo bi uvesti sljedeće mjere:

1. Opasna mjesta premrežiti radarskim kamerama.
2. Za nova vozila s pet zvjezdica za sigurnost po standardu Euro NCAP ukinuti trošarinu i godišnji porez.
3. Uvesti dodatni bonus na autoosiguranje na sigurna vozila, a malus na nesigurna.
4. Uvesti (vratiti) odredbu o mladim vozačima (do 24. godine), ali uz limit snage motora od 70 kW (95 KS)
5. Za ekstremnu obijesnu vožnju uvesti mogućnog kažnjavanja sa zbirnih 12 i više bodova, za jednu prometnu situaciju (izravno poništenje vozačke dozvole)."

Dnevnik.ba

25. travanj 2024 00:22