StoryEditor

Tuga i jad hrvatske desnice - Hasanbegović napokon otvorio karte

Piše D  /  13.01.2019., 06:01h

Zastupnik stranke Neovisni za Hrvatsku Zlatko Hasanbegović gostovao je u emisiji Točka na tjedan televizije N1, prenosi Jutarnji list.

Komentirajući nazočnost predsjednika HDZ-a BiH Dragana Čovića na svečanoj ceremoniji neustavnog Dana Republike Srpske u Banja Luci rekao je da se slaže s riječima ministra Damira Krstičevića da se radi o sramoti. Smatra da je tim potezom ‘jedna politika doživjela svoj moralni i etički slom’, a objašnjenje veleposlanika Ivana Del Vechija, koji je rekao da je bio samo na sastanku s Dodikom, smatra bizarnim.

- Nismo mala djeca. Gospodin Del Vechio je dobro znao što se u Banja Luci događa 9. siječnja. On je činio ono što hrvatska politika čini već duži niz godina - bespogovorno je podupirao i slijedio politiku gospodina Dragana Čovića i iz ovoga možemo zaključiti da hrvatska politika prema BiH ni ne postoji, ona je svedena da bude instrument politike gospodina Čovića, a svi znamo koja je to politika. On nije prvi put na obilježavanju tog nesretnog 9. siječnja, on je tamo bio redovito i njegova politika je poznata - strateško savezništvo s gospodinom Dodikom. On je pretvorio hrvatsku politiku u BiH u ostvarenje svesrpskih nacionalnih ciljeva.

Govoreći o temi Hrvata u Bosni i Hercegovini smatra da se ne radi o miješanju u unutarnja pitanja susjedne države. Položaj Hrvata u BiH kao i ukupni odnosi u BiH strateško je državno pitanje, rekao je, a ‘ako se trećerazredni briselski činovnici mogu miješati u BiH o tome, legitimno pravo zauzimati stajalište ima i hrvatska državna politika’. Kao ključno pitanje od 90-ih do danas vidi na koji način se baviti time, a to se ne može postići ‘osloncem na velikosprsku politiku, već isključivo hrvatsko-bošnjačkim dogovorom’. Nužnom smatra i promjenu izbornog zakonodavstva, a odlazak Čovića u Banju Luku otežava odnose.

- Odnose u BiH trebamo gledati u kontekstu širih odnosa na europskom jugoistoku, trebamo gledati u kontekstu najava tzv. konačnog srpskoalbanskog dogovora u vezi s Kosovom, u kontekstu promjene cjelokupne arhitekture na podlozi koje je u Beogradu ponovno oživljena iluzija da je moguće kompenzirati gubitke na Kosovu obnovljenim pretenzijama na BiH i Crnu Goru. To je naravno iluzija koja može završiti dramatičnom eskalacijom koja uključuje obnovu ratnih sukoba. Igrati se i pokušati gasiti požar benzinom može imati katastrofalne posljedice. Ona politika koja misli da se hrvatsko nacionalno pitanje može riješiti na način da 50 ili 60 kilometara od grada Zagreba nastane Velika Srbija je u teškoj zabludi.

Komentirajući ograđivanje HDZ-a i premijera Andreja Plenkovića od HDZ BiH kao autonomne stranke, rekao je da je aktualna vlada ‘pretvorila hrvatsku državu u ispostavu političkih koncepcija gospodina Dragana Čovića koje su u savršenoj suprotnosti s hrvatskim državnim interesima, ali i interesima Hrvata u BiH’.

- Ovo je tipičan simptom jednog stanja koje prelazi pitanje odnosa HDZ-a, ovo je stanje koje pretvara hrvatsku državu u instrument problematične Čoviće politike, a nju je inaugurirao javno na neki način tadašnji predsjednik gospodin Ivo Josipović koji je pohodio gospodina Dodika kao jedini strani državnik u Banja Luku, koji mu je svirao glasovirske podoknice u Banja Luci jer je tada postojala osovina Tadić Beograd-Josipović Zagreb-Dodik Banja Luka koja je pretvorila ukupnu hrvatsku politiku u korisnog idiota srpskih državonacionalnih ciljeva koji su sada obnovljeni u smjeru pokušaja da se nakon konačnog razgraničenja ili demarkacije na Kosovu ponovno obnovi velikosrpska iluzija kojoj su glavna meta BiH i Crna Gora - rekao je.

Biračko tijelo BiH nazvao je žrtvom manipulacija nezdravih odnosa različitih ravnoteža, straha i slično, rezultate politike poražavajućim. Osloncem na Dodika i Banju Luku dodatno su po njegovom mišljenju pogoršani hrvatsko-bošnjački odnosi koji su ušli u ‘iracionalnu fazu’, a rješenje vidi u Sarajevu.

Potom su se dotaknuli još jedne aktualne teme, propalog dogovora o nabavci izraelskih borbenih zrakoplova F-16 Barak. Naglasivši da se kao stranka nisu miješali u problematiku, rekao je da se radi o važnom strategijskom pitanju i prvorazrednom diletantizmu.

- Sada kada je cijeli slučaj dobio epilog, treba reći da je riječ je o prvorazrednom diletantizmu ključnih aktera uključenih u taj posao s hrvatske strane. Diletantizmu Vlade RH i gospodina Plenkovića - rekao je za N1. Premda je sugerirao da je odgovornost i na ministru Krstičeviću, najveću odgovornost prema njemu snosi premijer:

- Za sve što se događa u Vladi je najodgovorniji predsjednik Vlade. Ovakvim epilogom je narušen ugled hrvatske države kao ozbiljnog partnera i ozbiljnog aktera međunarodnih odnosa. Stvari su ovdje jednostavne, unatoč što se različitim medijskim manipulacijama i PR kombinacijama prešućuju ključne činjenice. Ključna pitanja nisu postavljana. Postavljana su na rubovima, ali od strane onih koji su bili lobisti drugog rješenja. Od prvog trenutka, od rujna 2017. SAD je jasno u pismenom obliku izvijestio i Hrvatsku i Izrael pod kojim uvjetima se transakcija može dovršiti. Ukoliko se procijenilo da je taj tip zrakoplova najbolji, konačna odluka se može donijeti tek onda kada dođe jasno pismeno odobrenje s američke strane. Svi koji se ozbiljno bave politikom i imaju pristup stanovitim informacijama, to su saznali. Ovo je banalno i trivijalno. Zanemarimo o kojem se proizvodu radi. Prosječan građanin bez ikakve velike pravne naobrazbe zna kad kupuje stan, da ako ima stan hipoteku, da se kupoprodaja ne može napraviti dok se hipoteka ne izbriše. Ovo je primjer diletantizma i to je metafora djelovanja Vlade Andreja Plenkovića - stabilnost zbog stabilnosti, održavanje statusa quo i nesposobnost da se pristupi korjenitim društvenim promjenama da se donose ključne odluke. Jedno kunktatorstvo i održavanje vlasti zbog vlasti.

Dnevnik.ba

21. travanj 2024 01:54