StoryEditor

Tudorovo crno proljeće: Čak pet poraza u posljednjih osam utakmica

Piše D  /  01.07.2020., 09:07h

Mislim da smo krenuli u dobrom smjeru. Započeli smo procese, imamo jasan cilj, a to je ulazak u kvalifikacije za Ligu prvaka. Ako vidimo tijekom sezone da ne možemo to ostvariti, napustit ćemo klub. Svi koji ne žele s nama, moraju otići, govorio je predsjednik Hajduka Marin Brbić na početku sezone, pišu 24sata.hr.

To su bile njegove riječi nakon prvog Hajdukovog poraza u sezoni i sramotnog ispadanja iz Europe od malteške Gzire United nakon čega je otkaz dobio Siniša Oreščanin. Njega je naslijedio Damir Burić koji je vratio ‘bile‘ na prvo mjesto nakon 1399 dana, ali kratko je trajalo ta renesansa. Ubrzo je Burić pao u krizu zbog koje je izgubio prvo mjesto na tablici, a onda završio kao i svoj prethodnik. Dobio otkaz.

Četiri kola su do kraja turbulentne Hajdukove sezone u kojoj su imali brdo uspona i padova, a situacija nije baš najbajnija. Igor Tudor je kao posljednji na ovosezonskoj listi sjeo na klupu ‘bilih‘ kako bi oživio momčad i osigurao drugo mjesto, no njemu zapravo ide gore nego njegovom prethodniku.

Od dolaska na klupu, Igor Tudor je Hajduk vodio u 13 utakmica, a statistika kaže da je pobijedio šest puta, izgubio šest puta i jednom remizirao. Na prvi pogled biste mislili da je riječ o nekom klubu koji se bori za sredinu tablice, a ne o momčadi kojoj su cilj kvalifikacije za Ligu prvaka. Ima tu i još nekoliko stvari koje ne idu Tudoru prilog, a to je da je u posljednjih osam utakmica doživio čak pet poraza, a u nastavku prvenstva nakon korone ima tri pobjede i tri poraza.

Za usporedbu, Damir Burić je Hajduk vodio u 19 utakmica u prvenstvu, skupio 10 pobjeda, pet remija i četiri poraza. Dakle, Tudor već sada ima više poraza, a uz to Hajduku slijede još četiri kola, a protivnici su Osijek, Rijeka, Dinamo i Inter. 

Tudorovo crno proljeće bacilo ih je na treće mjesto uz utakmicu više u odnosu na Rijeku i Osijek, ali unatoč broju poraza, Splićani su i dalje u jako dobroj situaciji. Drugo mjesto mogu osigurati pobjedama protiv izravnih konkurenata Osijeka i Rijeke, ali tu je još i derbi protiv Dinama. No, što ako rezultati budu negativni? E pa Tudoru će se klupa ozbiljno zatresti, kao i predsjedniku Brbiću koji je rekao da će otići ako ne osvoje drugo mjesto.

Razočarani i očajni navijači Hajduka su tijekom utakmice protiv Gorice u jednom trenutku vikali predsjedniku Marinu Brbiću da ubaci u igru savjetnika Marija Stanića. Bilo je i uzvika ‘igrajte pi*kice‘ i ‘Tudore, dobio si otkaz‘. Da, toliko je Hajdukova igra negledljiva, a pitanje je može li trener popraviti sve do kraja prvenstva. Vremena je malo, protivnici su teški. A taj poraz posebno boli jer je ispalo kao da su se ‘bili‘ već pomirili s tim i uoči utakmice, a to se može pročitati i iz Tudorovih riječi. 

- Bilo je previše ovo za našu mladost protiv dobro organizirane Gorice, čestitam im, mi se okrećemo budućnosti. Imamo važnu utakmicu s Osijekom, moramo se regenerirati. I dalje je sve u našim rukama, još je četiri kola do kraja. Idemo dobiti Osijek doma. Puno je izostanaka. Nije bila stvar u sustavu, ovo je za našu mladost bilo previše. Imali smo svoje šanse i prilike, ovo je jedna lekcija za njih. Nije bilo dovoljno kvalitete u te mladost za dobit utakmicu - rekao je Tudor nakon poraza od Gorice (3-1).

Da, Splićani su igrali bez nekoliko važnih igrača, ali bacimo pogled samo nekoliko dana unatrag kada je desetkovani Slaven Belupo stigao na Poljud i skoro uzeo bod, a Tomislav Stipić je na klupi imao samo pet igrača. 

Ako Hajduk ne osvoji drugo mjesto i ne plasira se u kvalifikacije za Ligu prvaka, stvar je jasna. Tudor će završiti kao svoji prethodnici. Dobiti otkaz, prenose 24sata.hr.

Dnevnik.ba

19. travanj 2024 11:47