Article_Top_970x250

Tuđman: Srbija vodi dvoličnu politiku kako bi 'iskamčili' što više za priznavanje Kosova, a za to moraju destabilizirati Hrvatsku

saborski zastupnik

Tuđman: Srbija vodi dvoličnu politiku kako bi 'iskamčili' što više za priznavanje Kosova, a za to moraju destabilizirati Hrvatsku

kol 28, 2019
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Incidenti kraj Knina i Rijeke te komentari predstavnika srpske manjine u Hrvatskoj potakli su javnost da pod povećalo stavi vanjskopolitičko djelovanje Srbije u Hrvatskoj, ali i potencijalne probleme za nacionalnu sigurnost koju stvaraju poruke srpskih političara s adresom u Hrvatskoj. Napetu situaciju za portal Direktno je komentirao saborski zastupnik iz redova HDZ-a i član Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost Miroslav Tuđman.

"Neke detalje mi je teško komentirati, ali je već općepoznato da Srbija vodi jednu  takvu politiku. Činjenica je da su Srbija, Kosovo i BiH s jedne strane okružene članicama NATO-a, a s druge strane Europskom unijom. Prema tome, Srbi su u enklavi ta dva saveza i jasna je stvar da se oni iz toga pokušavaju iščupati”, rekao je Tuđman, za Direktno.hr.

Član Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost pojašnjava da Srbi vode dvoličnu politiku kako bi što više izvukli zbog priznavanja Kosova.

"Kad se radi o građanima Republike Srbije, oni vode neku vrstu dvolične politike. Srbija ima status promatrača u Parlamentarnoj skupštini NATO-a, čak sudjeluju u zajedničkim vojnim vježbama... Tvrde da zbog toga imaju jače veze sa Europskom unijom nego s Rusijom. To je jedna konfuzna politika kojom pokušavaju 'iskamčiti' što više za svoje interese", dodaje Tuđman.

Kako tvrdi Tuđman, incidente kojima svjedočimo u medijima  i u koje su uključeni Srbi u Hrvatskoj možemo smatrati 'pojedinačnim posljedicama zadanih okvira'.

"Trguju... Žele što veću cijenu za priznavanje Kosova. Jasno je da im onda odgovara destabilizacija regije i prebacivanja odgovornosti na susjede. Tu je Hrvatska u prvom redu jer je članica oba saveza . Postoje nekakvi zadani okviri koji su dugoročniji od pojedinačnih posljedica, a posljedice se javljaju kao dio te igre", zaključio je Tuđman.

Podsjećamo, nedavni incidenti u Istri i Rijeci su povezani s Konzulatom Republike Srbije u Rijeci. Na čelu tog konzulata je Goran Petrović, bivši šef srbijanske tajne službe BIA-e. BIA je bila uključena i u pokušaj nemira u Makedoniji, ali i Crnoj Gori, a izgleda kako "sličan scenarij" pokušavaju provesti i u Hrvatskoj.

Dnevnik.ba